Van wie stamt mijn bloedgroep?

bloedgroepen:Waar komen de bloedgroepen vandaan, en is de verdeling over de hele wereld hetzelfde?

Blodtyper: Hvordan er blodtyperne opstået?

Systeem van bloedgroepen bestaat al 20 miljoen jaar

Het zogeheten AB0-bloedgroepensysteem is zeker 20 miljoen jaar oud en is ooit ontstaan bij een gemeenschappelijke stamvader van de mens en de aap. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2012 van een internationaal onderzoeksteam van onder andere de University of Chicago, dat is gepubliceerd in PNAS.

Een analyse van de genen die de bloedgroep aansturen bij mensen, chimpansees, gorilla’s en andere primaten liet zien dat apen hetzelfde bloedgroepensysteem hebben als wij, en dat alle bloedgroepen van nu al bestonden bij de laatste gemeenschappelijke voorvader, een lang geleden uitgestorven aap.

Bloedgroep AB komt het minst voor

De verdeling van de bloedgroepen verschilt per regio. Ongeveer 63 procent van de wereldbevolking heeft bloedgroep 0, terwijl AB het zeldzaamst is. Zelfs in Korea, waar AB het meest voorkomt, heeft slechts negen procent van de mensen deze bloedgroep.

Bloedgroepen per werelddeel.

Oudergenen bepalen je bloedgroep

Alle mensen zijn in te delen in de bloedgroepen A, B, AB en 0. De genen van de ouders bepalen welke bloedgroep een kind krijgt. De genen voor A en B zijn dominant en die voor 0 recessief. Erft een kind bijvoorbeeld A van de ene ouder en B van de andere, dan krijgt het bloedgroep AB. Voor bloedgroep 0 moeten beide ouders dit gen dragen.