Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bloedzakken met verschillende bloedgroepen

Bloed bepaalt je gezondheid

Onderzoek toont aan dat je bloedgroep nauw verband houdt met je gezondheid. Sommige bloedgroepen geven bijvoorbeeld een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, terwijl bloedgroep 0 je juist beschermt tegen kanker.

Shutterstock

Bloedgroepen

Sinds de ontdekking van de bloedgroepen in 1901 vragen medici zich al af wat onze bloedgroep over ons vertelt.

Recent onderzoek toont aan dat je bloedgroep van invloed is op de vraag of je bepaalde ziektes zult krijgen. En één bloedgroep geeft betere voorspellingen dan al die andere.

Diagram van bloedgroepen

Dit is de wereldwijde verdeling van de vier hoofdbloedgroepen. Maar er zijn regionale verschillen: zo hebben veel mensen in Latijns-Amerika bloedgroep 0, terwijl de meeste Scandinaviërs bloedgroep A hebben.

© Wetenschap in Beeld

Bloedgroep 0 is de koning der bloedgroepen

Heb je bloedgroep 0, dan kun je je statistisch gezien verheugen op een leven zonder kanker, geheugenverlies of hartproblemen.

Onderzoek wees namelijk uit dat mensen met bloedgroep A, B en AB 15% meer risico lopen te overlijden aan hart- en vaatziekten dan diegenen met bloedgroep 0. Bovendien lijkt het erop dat bloedgroep 0 je lichaam ook beschermt tegen kanker.

Dit heeft er vermoedelijk mee te maken dat de bloedgroepen A, B en AB het immuunsysteem overuren kunnen laten draaien, waardoor je langzaam kanker kunt gaan ontwikkelen, terwijl bloedgroep 0 milder voor je lichaam is.

AB kan zorgen voor geheugenproblemen

Een ander opzienbarend onderzoek toont aan dat bloedgroep AB maar liefst 82% meer risico op geheugenproblemen geeft dan andere bloedgroepen.

De verklaring van de onderzoekers luidt dat je bloedgroep bepaalt hoe en hoe makkelijk je bloed stolt.

Het ene bloed stolt beter dan het andere, wat handig is als je een wond hebt, maar je kunt er ook eerder een bloedstolsel van krijgen – en daardoor problemen met je geheugen.

Onderzoek: Bloedgroep 0 verlaagt risico op coronabesmetting

Mensen met bloedgroep 0 worden minder vaak besmet met het coronavirus dan personen met bloedgroep A, B of AB. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Deense universiteit van Aarhus en de Zuid-Deense universiteit.

De onderzoekers vergeleken 473.654 Denen die op het coronavirus waren getest met een controlegroep van meer dan 2,2 miljoen mensen.

Van de 7422 personen met een positieve testuitslag, hadden de meesten bloedgroep A, B of AB en niet bloedgroep 0.

Om precies te zijn is het risico om besmet te raken 13 procent lager als je bloedgroep 0 hebt. Of je resuspositief of -negatief bent, maakt daarbij niet uit.

Bloedgroep 0 is dus geen garantie tegen besmetting, en de wetenschappers raden iedereen ongeacht bloedgroep aan om de aanbevelingen van de autoriteiten op te volgen.

Waarom bloedgroep 0 de kans op een coronabesmetting verkleint, is nog onbekend, en er is dan ook aanvullend onderzoek nodig. De wetenschappers hopen uiteindelijk meer te kunnen leren over het behandelen en voorkomen van COVID-19.

Bloedgroep A en AB kunnen ernstige coronasymptomen geven

Terwijl bloedgroep 0 een zekere bescherming kan bieden tegen het coronavirus, lijkt het erop dat mensen met bloedgroep A en AB juist meer risico lopen – niet alleen op besmetting, maar ook op ernstige klachten. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek onder 95 ernstig zieke coronapatiënten.

Volgens de onderzoekers moesten patiënten met bloedgroep A of AB vaker aan de beademing, wat erop kan wijzen dat hun longweefsel vaker schade opliep als gevolg van de besmetting.

Patiënten met bloedgroep A of AB kregen ook vaker te maken met nierfalen en lagen gemiddeld langer op de IC dan patiënten met bloedgroep 0 of B.

In een nieuw Amerikaans onderzoek is bloedgroep A onder de loep genomen, en de conclusie was dat SARS-CoV-2 een eiwit heeft, RBD, dat de voorkeur schijnt te geven aan deze bloedgroep.

Het coronavirus gebruikt dit eiwit om zich aan cellen te binden, en vergeleken met de andere bloedgroepen bond het eiwit zich bij bloedgroep A vaker aan de cellen in de luchtwegen.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg