bloed bloeddruppel

10 dingen die je vast nog niet wist over bloed

Het bevat goud en levensreddende stoffen. En hoewel sommige dieren zich er graag aan tegoed doen, kan het voor mensen heel giftig zijn. Dit zijn 10 verrassende feiten over bloed.

1. Er zit goud in je bloed

Het lichaam bevat zo'n 0,2 milligram goud – waarvan het grootste deel zich in je bloed bevindt.

Even snel rekenen: om een gouden ring van 8 gram te kunnen maken, moet je dus het bloed van 40.000 mensen aftappen.

2. Kokoswater kan bloed vervangen

© Shutterstock

Kokoswater is door meerdere diëtisten uitgeroepen tot gezondheidsdrankje vanwege de voedzame suikers en zouten.

In een experiment uit 1999 is aangetoond dat kokoswater als vervanging van bloedplasma kan dienen, als een arts in een noodgeval wel aan kokosnoten kan komen, maar niet aan bloed – wat hopelijk zelden voorkomt.

3. Je bestaat voor 8% uit bloed

In het tijdschrift American Society of Hematology hebben onderzoekers berekend dat bloed ongeveer 8 procent van het lichaamsgewicht uitmaakt.

Een volwassen man met een gewicht van 60 tot 90 kilo heeft dus 5 à 7 liter bloed.

4. Gravin zou baden in bloed

© Sotheby's/Wikimedia Commons

De Hongaarse gravin Elisabeth Báthory was een van de ergste seriemoordenaars in de geschiedenis. Ze leefde in de 16e eeuw en vermoordde mogelijk wel 650 mensen – van wie de meesten dood werden gemarteld.

De gravin zou ook hebben gebaad in het bloed van haar slachtoffers en het zelfs hebben gedronken om jong te blijven.

Of ze ook echt bloed heeft gedronken, is niet bekend. Veel historici beschouwen dit verhaal als een verzinsel.

5. Bloeddonors geven 10% van hun bloed

© Shutterstock

Als je bloed geeft, wordt er meestal een halve liter afgenomen. Heb je 5 liter bloed in je lichaam, dan is dat dus 10 procent.

Je beenmerg kan al naargelang de behoefte direct 2 tot 17 miljoen nieuwe rode bloedcellen produceren.

De aanmaak van nieuwe witte bloedcellen en bloedplaatjes kost wat meer tijd, maar na een paar dagen is al het afgenomen bloed vervangen.

6. Vampiers worden misselijk van bloed

© Shutterstock

Overweeg je een carrière als vampier? Lees dit eerst.

Bloed is rijk aan ijzer, maar het lichaam kan dit in grote hoeveelheden niet goed uitscheiden. Een overdosis ijzer veroorzaakt buikpijn, diarree, misselijkheid en verstopping en leidt in het ergste geval tot de dood. Meer dan 30 à 60 milligram ijzer per kilo lichaamsgewicht per dag kan gevaarlijk zijn.

Bloed bevat circa 0,5 milligram ijzer per milliliter. Een vrouw van 60 kilo moet dus 5 tot 7 liter bloed per dag drinken om te worden vergiftigd.

Dieren die bloed drinken, zoals vleermuizen, hebben in tegenstelling tot mensen een speciale manier ontwikkeld om overtollig ijzer uit te scheiden. Het bloed loopt namelijk langs een slijmvlies in de darmen, dat als een filter werkt en voorkomt dat het ijzer wordt opgenomen in de bloedsomloop.

7. Bloed van man redt 2 miljoen baby's

Het bloed van de nu 79-jarige James Harrison bevat het zeldzame Rho(D)-immunoglobuline.

Rho(D) voorkomt dat het lichaam antistoffen maakt en dus een andere bloedgroep aanvalt. Daarom kan het bloed van Harrison onder andere worden gebruikt voor de behandeling van resusantagonisme, een aandoening waarbij het immuunsysteem van zwangere vrouwen de rode bloedcellen van de baby aanvalt.

Harrison heeft in de loop van zijn leven 1000 keer bloed gegeven en ongeveer 2 miljoen levens gered.

8. Zwangere vrouw heeft 50% meer bloed

© Giphy

Tijdens de zwangerschap stijgt de hoeveelheid bloed met 50 procent.

Dat zorgt ervoor dat er genoeg bloed is voor de baarmoeder en de placenta.

9. Koeien hebben 800 soorten bloed

De mens heeft in totaal acht verschillende soorten bloed: A, B, AB en 0, die elk resuspositief of resusnegatief kunnen zijn.

Katten hebben maar drie bloedgroepen, terwijl koeien kunnen bogen op honderden soorten bloed – waarschijnlijk zeker 800.

10. Bloed van degenkrab is goud waard

© Shutterstock

Niet alle bloed is rood.

Zo heeft de degenkrab letterlijk blauw bloed, omdat de moleculen die zuurstof transporteren bij dit dier zijn gebaseerd op koper in plaats van ijzer.

Anders dan de naam doet vermoeden is de degenkrab geen kreeftachtige. Hij behoort tot de geleedpotigen en is verwant met spinnen en schorpioenen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het blauwe bloed van de degenkrab de aanwezigheid van bacteriën in geneesmiddelen kan aantonen, doordat het gaat klonteren. Dat maakt dit bloed bijzonder waardevol voor de farmaceutische industrie, en de prijs is dan ook ruim 13.000 euro per liter.

Bekijk meer in deze video: