Bacteriën sturen menselijk lichaam naar de oppervlakte

Een menselijk lichaam met water in de longen zinkt. Naarmate het lichaam ontbindt, ontwikkelen de bacteriën daarin gassen die het lijk terugsturen naar het wateroppervlak.

© Shutterstock

Als een mens verdrinkt of een lijk in het water wordt gegooid, zal het lichaam in eerste instantie naar de bodem zinken als een baksteen.

Dat komt doordat het lichaam zwaarder is dan water, en naarmate de longen verder vollopen met water, verdwijnt de lucht die het lichaam drijvend kan houden.

Toch drijven doden vaak op het water.

De verklaring daarvoor wordt geleverd door bacteriën.

Bacteriën vormen gas

Het lichaam bevat biljoenen bacteriën, en veel daarvan leven verder in het dode lichaam – ook als dat zich onder water bevindt, waar weinig zuurstof is.

Nu het immuunsysteem van het lichaam niet meer actief is, breken de bacteriën het zachte lichaamsweefsel af en produceren ze gassen als methaan en ammoniak. Die hopen zich vooral in de buik op, die opgeblazen raakt.

In een paar dagen zal het lichaam zo veel gas bevatten dat het naar het oppervlak opstijgt als een ballon.

Het lichaam drijft in principe altijd met de rug naar boven, want armen, benen en hoofd zijn zwaarder dan de romp, en omdat die vanzelf naar de voorkant van het lichaam draaien, zullen ze die kant naar beneden trekken.

Lichaam kan in een maand zijn verdwenen

Al eeuwenlang proberen moordenaars van lijken af te komen door ze in het water te gooien, en veel lijken worden nooit gevonden.

De oorzaak daarvan kan zijn dat roofdieren het lijk opvreten, wat volgens een groep Canadese onderzoekers in een maand gebeurd kan zijn.

Het kan ook zijn dat het lijk verzwaard is of dat er een gat in het hoofd zit, waar de gassen door kunnen ontsnappen. In dat geval kan een lijk voor altijd onder water blijven.