Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mand lugter grimt af sved, fordi han har tre bakterier i sin armhule.

Bacteriën laten je zweet ruiken naar geiten, ui of komijn

Zweetlucht wordt veroorzaakt door de bacteriën in je oksels. Onderzoekers hebben drie zweetgeuren geïdentificeerd. Hoe jouw zweet ruikt, hangt af van welke bacteriën er onder jouw armen domineren.

Shutterstock

Van zichzelf is je zweet geurloos. De lucht ontstaat als bacteriën op de huid voedingsstoffen in het zweet afbreken en afvalstoffen vormen.

Ieder mens heeft een persoonlijke samenstelling van bacteriën. Onderzoekers namen monsters van de bacterieflora in de oksel van diverse proefpersonen, en daaruit bleek dat acht bacteriën domineren. Ze komen echter niet altijd in dezelfde verhouding voor.

Drie bacteriën veroorzaken zweetlucht

Drie van de soorten bacteriën die het prettig vinden in de oksel geven het zweet een geur: Corynebacterium veroorzaakt een lucht die doet denken aan geiten, Staphylococcus ruikt naar ui en Anaerococcus naar komijn.

Als deze drie bacteriesoorten een groot aandeel vormen van de bacteriën in je oksels, heb je een opvallende zweetlucht. Heb je het geluk dat ze minder sterk aanwezig zijn, dan ruikt je zweet neutraler.

Zweet ruikt niet overal op het lichaam even sterk. Dat komt doordat we twee typen zweetklieren hebben. Het type in je oksels en je kruis scheidt melkzuur en ureum af, waarmee de bacteriën zich voeden.

Op andere plekken op het lichaam bevat het zweet alleen zout. Daarvan kunnen bacteriën niet leven en daarom stinkt het zweet op je handpalmen bijvoorbeeld niet.

Lees ook:

Jongen krijgt desinfecterende gel op zijn handen
Lichaam

Verwijdert desinfecterende handgel echt 99,9 procent van alle bacteriën?

2 minuten
Lichaam

Zo voorkom je slechte adem

4 minuten
Lichaam

Darmbacteriën verraden je leeftijd

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg