7 goede redenen om je lichaamsbeharing te koesteren

Je okselhaar en schaamhaar helpen je om een partner te vinden, en je neusharen houden bacteriën en ontstekingen tegen. Onze lichaamsbeharing is belangrijker dan we vaak denken.

© Shutterstock

1. Wenkbrauwen voeren zweet af

Zonder wenkbrauwen zouden het zweet en vuil van ons voorhoofd direct in onze ogen lopen. Maar wenkbrauwen spelen ook een belangrijke rol in de gelaatsuitdrukkingen die we maken en helpen dus bij de communicatie met andere mensen.

2. Okselhaar is aantrekkelijk

Okselhaar en schaamhaar verspreiden de geur die wordt aangemaakt door bepaalde klieren in de huid. Wetenschappers vermoeden dat deze geur een belangrijke rol speelt bij de aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen.

3. Wimpers vegen stof weg

Wimpers filteren vuildeeltjes uit de lucht, maar nog belangrijker is dat ze de luchtstroom rond de ogen veranderen, zodat er geen stof in de ogen komt.

4. Baard verraadt leeftijd van mannen

We kunnen heel snel zien of baardharen grijs beginnen te worden en op die manier kunnen we de leeftijd van een man inschatten. Een baard geeft dus een belangrijk signaal af naar onze omgeving.

5. Neushaar gaat ontstekingen tegen

De haartjes in onze neus vormen een simpel, maar uiterst effectief filter dat stofdeeltjes en bacteriën uit de lucht haalt. Zo voorkomen ze wondjes en ontstekingen in de gevoelige slijmlaag van de neus.

6. Borsthaar staat voor mannelijkheid

Net als baardgroei geeft ook borsthaar belangrijke informatie over geslacht en leeftijd van de eigenaar. Veel borsthaar hangt vaak samen met een hoog testosterongehalte, het mannelijke geslachtshormoon.

7. Haartjes in de oren beschermen het trommelvlies

Het haar in onze oren houdt vuil, stof en bacteriën tegen voordat ze de trommelvliezen kunnen bereiken en beschermt dus de oren.