1. Je kunt sterven aan een gebroken hart
WAAR: De uitdrukking ‘een gebroken hart’ kreeg nieuwe betekenis toen Japanse artsen in 1990 ontdekten dat het hart van vorm was veranderd bij patiënten met hartzeer.
Sindsdien is vastgesteld dat sommige mensen zo’n zwaar verdriet hebben – bijvoorbeeld door het verlies van een geliefde – dat ze een soort hartverlamming krijgen,
Dit zogeheten gebrokenhartsyndroom ontstaat als het lichaam op een traumatische gebeurtenis reageert door stresshormonen af te geven aan het bloed.
Het hart gaat sneller kloppen en bloedvaten in het hele lichaam trekken zich samen.
Als dit rond het hart gebeurt, kunnen de bloedvaten er minder zuurstof naartoe brengen. Dit veroorzaakt hevige pijn op de borst. Meestal gaat een gebrokenhartsyndroom na een week weer over.
2. Het hart zit altijd aan de linkerkant
NIET WAAR: Soms duiken er patiënten op de afdeling spoedeisende hulp op die alles wat de artsen hebben geleerd, op z’n kop zetten.
Zo was er een 22-jarige Nigeriaanse man die zes jaar lang een vreemde pijn in het linkerdeel van zijn buik had.
Had de pijn rechts gezeten, dan hadden de artsen geen seconde geaarzeld en hem meteen behandeld voor een blindedarmontsteking.
Pas toen de man na jaren in een hel van pijn röntgenfoto’s liet maken, begrepen de artsen dat zijn organen gespiegeld in zijn lichaam zaten
Hij kreeg de zeldzame diagnose situs inversus, waarbij alle inwendige organen dus gespiegeld zijn. De toestand is niet gevaarlijk. Veel mensen zijn zelfs drager van bepaalde genen waardoor hun kinderen gespiegelde organen kunnen krijgen. Ongeveer één op de 10.000 mensen wordt geboren met deze toestand.
Een andere aandoening die de ligging van het hart beïnvloedt is pentalogie van Cantrell. De ingewanden van kinderen die met deze ziekte geboren worden, zitten niet achter de ribben.
In de video hierboven zie je een achtjarig meisje met pentalogie van Cantrel. Haar hart wordt slechts beschermd door een dun laagje huid.
3. Je hart klopt sneller als je verliefd bent

WAAR: Een vijfde van een seconde. Zo snel kun je verliefd worden.
De toestand ontstaat in de hersenen, waar een soort chemische kortsluiting optreedt waardoor je vlinders in je buik krijgt en tromgeroffel in je borst voelt als je je geliefde ziet.
Het brein communiceert met het lichaam door via de zenuwen elektrische signalen naar verschillende lichaamsdelen te sturen.
Het verliefde brein stuurt signalen naar de bijnieren, zodat die adrenaline het bloed in sturen.
In het hart hecht de adrenaline zich aan bepaalde receptoren, waardoor het sneller en krachtiger gaat kloppen.
4. Sporters hebben een groot hart

WAAR: Het hart is een spier, die groeit als hij overwerk verricht.
Tijdens een trainingskamp worden de spieren van een sporter belast en hebben ze meer zuurstof nodig. Die krijgen ze van het hart.
Het hart van de sporter moet daarom beter en sneller pompen dan normaal, en het hartspierweefsel groeit om aan de behoefte van het lichaam te kunnen voldoen.
5. Wijn is goed voor je hart

NIET WAAR: De reputatie van rode wijn is te mooi om waar te zijn. De mythe is ontstaan toen wetenschappers ontdekten dat de Fransen flessen rode wijn wegtetterden en vet aten, maar zelden hart- en vaatziekten hadden.
In rode wijn zit de stof resveratrol, een antioxidant die ook in druiven, chocolade en frambozen zit. De stof wist proefmuizen enigszins voor hart- en vaatziekten te behoeden.
6. Een stroomstoot werkt bij een hartstilstand

NIET WAAR: De schok van de elektroden van een AED (automatische externe defibrillator) is zo krachtig dat een levenloos lichaam er spasmen van krijgt.
Het apparaat krijgt echter alleen leven in een hart dat elektrische activiteit vertoont en dus niet geheel is gestopt.
Het hart klopt dankzij de regelmatige elektrische impulsen die door de miljoenen spiercellen van het orgaan lopen, waardoor die zich samentrekken.
De impulsen beginnen normaal in de sinusknoop in de rechterhartboezem en breiden zich uit naar de rest van het orgaan. Als de cellen in de knoop hun ritme kwijtraken, kunnen ze soms met een stroomstoot worden gereset, waardoor ze hun ritme hervinden.