Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar huilen is goed voor je humeur.
Bij een experiment uit 2014 van de Universiteit van Tilburg lieten wetenschappers een groep proefpersonen een droevige film zien. Tijdens de vertoning noteerden ze wie er huilden en wie niet.
VERKEN HET LICHAAM met een abonnement op Wetenschap in Beeld
Meteen na de film waren de huilers bedroefder dan voordat ze de film zagen, terwijl er geen verschil was bij degenen die droge ogen hielden.
Maar 90 minuten na de aftiteling voelden de huilers zich een stuk beter dan de niet-huilers.
2. Huilen helpt tegen stress
Huilen levert meer op dan een stevige knuffel om je te troosten.
Het geeft je lichaam namelijk een flinke schoonmaakbeurt.
Uit onderzoek blijkt dat door gevoelens veroorzaakte tranen stoffen bevatten die zich in het lichaam ophopen tijdens stress, zoals het hormoon corticotropine of ACTH.
3. Het doodt bacteriën
Wist je dat tranen ook een wapen tegen bacteriën vormen?
Tranen bevatten het enzym lysozym, dat onder meer in moedermelk, sperma, slijm en speeksel voorkomt, en binnen 10 minuten tot 95 procent van alle bacteriën kan doden.
Een onderzoek uit 2011 toonde aan dat tranen zulke sterke antimicrobiële eigenschappen hebben dat zelfs miltvuur het er moeilijk mee heeft.
4. Het verdedigt je ogen
Wanneer je staat te koken kan het flink irritant zijn als de tranen ineens opwellen.
Maar dit heeft wel degelijk een functie.
Als je een ui pelt of snijdt, komt er een enzym vrij dat reageert met het hoornvlies van het oog, waarbij de chemische stof syn-propanethial-S-oxide vrijkomt.
Dat stofje irriteert het oog, en het lichaam probeert het met tranen weg te spoelen.
5. Ook grote jongens huilen
In de jaren 1980 wees een onderzoek uit dat vrouwen gemiddeld 5,3 keer per maand huilen, terwijl mannen het bij 1,3 keer houden.
Volgens de onderzoekers is een van de oorzaken daarvoor gelegen in het mannelijke geslachtshormoon testosteron, dat een remmend effect heeft op de traanbuisjes.
Het hormoon proclatine wekt juist tranen op – en daar hebben vrouwen meer van.
Maar het is niet al biologie wat de klok slaat.
Een onderzoek naar huilen in 37 landen toonde aan dat mannen meer huilen in culturen met een hoge mate van vrijheid van meningsuiting en sociale mogelijkheden.
De deskundigen zijn het erover eens: kerels, laat de tranen de vrije loop!