Shutterstock

5 vreemde allergieën waar je nog nooit van gehoord hebt

Een allergie ontstaat als het immuunsysteem onschadelijke stoffen als giftig gaat beschouwen. Daardoor kunnen ook stoffen die belangrijk voor het lichaam zijn vijanden worden, die je jeuk en uitslag bezorgen. Dit zijn vijf vreemde allergieën.

Een allergie kan zomaar ontstaan en je intolerant maken voor van alles en nog wat. Dit zijn vijf raadselachtige, veelal zeldzame allergieën.

1. Allergisch voor lieveheersbeestpoeder

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje scheidt een vloeistof af als het zich bedreigd voelt. De secretie droogt in tot een poeder, waar veel mensen allergisch voor zijn. Op sommige plaatsen komt de allergie net zo veel voor als kattenallergie.

2. Veel seks kan sperma-allergie genezen

Een enkele vrouw wordt allergisch voor sperma en krijgt last van jeuk en een branderig gevoel in de vagina. Bij deze vrouwen wordt verdund sperma ingespoten tot ze het ook onverdund verdragen. Hierna moeten de vrouwen regelmatig seks hebben om de tolerantie in stand te houden.

3. Hormoon wordt vijand van het lichaam

Sommige vrouwen hebben een allergische reactie op hun eigen menstruatiecyclus. Als het hormoon progesteron in de aanloop naar de menstruatie toeneemt, krijgen ze last van astma, migraine en gewrichtspijn.

4. Allergie voor water leidt tot problemen

Hoewel het lichaam voor 80 procent uit water bestaat, ontwikkelen sommige mensen er een allergie voor. Als hun lichaam in contact komt met water, krijgen ze blaren en uitslag op hun huid. Een plotseling regenbui kan dan ook voor grote problemen zorgen.

5. Plotselinge kou geeft allergische symptomen

Voor mensen met koude-urticaria kan de wandeling van het kantoor naar de auto op een koude winterdag problematisch zijn. Door de plotselinge daling in temperatuur krijgen ze last van uitslag.