Kleurenblind

5 GIF'jes: Zo ziet een kleurenblinde de wereld

Voor iemand met normaal zicht is het moeilijk voor te stellen hoe kleurenblinde mensen de wereld zien. Een bedrijf helpt je er een handje bij.

Tomaten, pepers en aardbeien. Voor de meeste mensen zijn die rode vruchten makkelijk te zien als ze aan de plant hangen. Maar voor 9 procent van de mannen en 0,5 procent van de vrouwen is het knap lastig.

Zij zijn kleurenblind – een erfelijke en meestal aangeboren fout in de fotopigmenten van het oog.

Chromosomen maken blind

De fotopigmenten in het oog zijn verdeeld over de kegeltjes – lichtgevoelige cellen – van het netvlies. Er zijn drie soorten kegeltjes, die elk reageren op de kleur blauw, rood of groen. Bij mensen die niet kleurenblind zijn werken alle drie de soorten kegeltjes normaal.

Bij kleurenblinde mensen werkt meestal een van de soorten kegeltjes niet optimaal. Daarom is de bijbehorende kleur moeilijk te onderscheiden tussen andere kleuren.

De reden dat vooral mannen kleurenblind worden, is dat de genen voor het fotopigment op het X-chromosoom zitten. Vrouwen hebben er daar twee van, dus als het ene chromosoom niet goed kleuren kan onderscheiden, wordt dat door het andere gecompenseerd.

Mannen hebben maar één X-chromosoom en zijn daardoor veel vaker kleurenblind.

Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden

Voor mensen die normaal kleuren kunnen herkennen, is het moeilijk voor te stellen hoe de wereld eruitziet voor iemand die kleurenblind is.

Daarom heeft MVF Global een aantal bewegende beelden gemaakt om te laten zien hoe de wereld eruitziet door de ogen van kleurenblinde mensen.

Er zijn verschillende soorten kleurenblindheid. Hieronder zie je er vijf:

Protanopie

Mensen met protanopie kunnen geen rood zien.

Protanomalie

Dit valt onder rood-groenkleurenblindheid, waarbij het vermogen om rood te zien sterk is verminderd.

Tritanopie

Heel soms ontbreken de blauwgevoelige kegeltjes, waardoor iemand geen verschil ziet tussen blauwviolet en geel.

Deuteranomalie

Een andere vorm van rood-groenkleurenblindheid, waarbij groene tinten moeilijk te zien zijn.

Achromatopsie

In zeer zeldzame gevallen kan iemand helemaal geen kleuren zien, doordat alle drie de fotopigmenten inactief zijn. Deze aandoening gaat gepaard met verslechterd zicht en overgevoeligheid voor licht.