1. Ze kunnen je uit elkaar doen spatten van genot

Ja, je leest het goed. Je tepels kunnen je hersenen uit elkaar laten knallen van de beloningsstoffen en je geslachtsorganen laten trillen van genot.
Een onderzoek uit 2011 toont aan dat het prikkelen van de tepels van vrouwen signalen naar hun hersenen stuurt die ook geactiveerd worden door de aanraking van bijvoorbeeld de clitoris en de baarmoederhals.
Daardoor is het mogelijk dat een vrouw een orgasme krijgt wanneer alleen haar tepels worden gestimuleerd.
2. Ze zijn niet altijd met z’n tweeën

Je hoeft er niet over in te zitten als je drie tepels hebt. Dat verschijnsel komt veel vaker voor dan je misschien denkt.
Volgens een eerder onderzoek heeft wel 2 tot 6 procent van alle vrouwen een derde tepel, en 1 ot 3 procent van alle mannen.
En dat derde exemplaar kan overal zitten, van je voeten tot je schouders.
3. Daarom hebben mannen ze ook

Het kan onlogisch lijken dat beide geslachten tepels hebben, terwijl de puur fysiologische functie toch het leveren van moedermelk is – die alleen in de borstklieren van vrouwen wordt aangemaakt.
De verklaring moeten we zoeken in de eerste vijf à zes weken van de ontwikkeling, dus in het embryonale stadium. In die beginperiode zijn we namelijk allemaal vrouwen.
Pas na zes weken treedt het Y-chromosoom van mannen in werking, wat de oorzaak is dan mannen ook tepels hebben, al hebben ze dan geen functie.
4. Ze kunnen allerlei vormen hebben

Er zijn net zo veel verschillende tepels als er mensen zijn.
Ze kunnen variëren in kleur en vorm, en waarschijnlijk zijn je eigen tepels niet volledig symmetrisch.
Bovendien kan de tepel naar binnen groeien, zowel in een bepaalde periode als permanent.
5. Bepaalde zenuwcel maakt ze hard

Een koude duik of een ijzingwekkende thriller op de tv.
Allerlei dingen kunnen stijve tepels veroorzaken, iets wat zowel mannen als vrouwen zullen herkennen.
Eerder dit jaar ontdekte een team Zweedse onderzoekers bij toeval dat we onze stijve tepels aan één specifieke zenuwcel te danken hebben.
De wetenschappers waren bepaalde zenuwcellen aan het onderzoeken die berichten sturen via het sympathische zenuwstelsel, dat onze 'vecht- of vluchtreactie' aanstuurt, en daarbij ontdekten ze dat er één zenuwcel is die maar één taak in zijn leven heeft: de tepels hard laten worden.