Shutterstock

4 keer nieuws over soa’s

Het eerste vaccin tegen syfilis komt er mogelijk aan, en een nieuw medicijn tegen gonorroe had bij bijna 100 procent van de proefpersonen resultaat. Dit zijn vier korte nieuwsberichten die je weer up-to-date brengen op het gebied van geslachtsziekten.

1. Eerste vaccin tegen syfilis is in de maak

© CDC

Onderzoekers van de University of Texas in de VS zijn er voor het eerst in geslaagd de kurkentrekkerachtige syfilisbacterie langere tijd in leven te houden.

De bacterie overleefde in een konijnencel op een combinatie van vitaminen en suikers, en de onderzoekers hopen er nu een vaccin tegen te kunnen ontwikkelen.

Syfilis is vooral een probleem in Afrikaanse landen, waar de bacterie voor veel sterfgevallen en miskramen zorgt.

2. Onderzoekers vinden nieuw medicijn tegen gonorroe

© Shutterstock

De bacterie die gonorroe veroorzaakt is resistent tegen vrijwel elk type antibiotica.

Het nieuwe medicijn zoliflodacin heeft echter goede resultaten laten zien in klinische tests, waarbij 96 procent van de patiënten genas.

Jaarlijks worden er circa 80 miljoen mensen besmet met de bacterie, waardoor baby’s blind kunnen worden en vrouwen onvruchtbaar.

3. Onze voorouders kregen herpes via hun voedsel

© Louise Walsh

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat het herpesvirus HSV2, dat wondjes rond de geslachtsdelen veroorzaakt, zeer waarschijnlijk circa twee miljoen jaar geleden door de voorouder van de chimpansee is overgedragen op onze eigen voorouder.

Het vlees van de chimpansee werd gegeten door de mensachtige Parathropus boisei, die op zijn beurt weer werd gegeten door onze voorouder Homo erectus.

4. Chlamydia is onze cellen op twee manieren te slim af

© Robert Bastidas - Duke University

Amerikaanse onderzoekers hebben het enzym gevonden dat de chlamydiabacterie gebruikt om zijn gastheercel om de tuin te leiden.

Het enzym zorgt ervoor dat de cel een beschermend eiwitschild om de bacterie heen vormt en verstoort het vermogen van de cel om binnendringende organismen onschadelijk te maken.

De onderzoekers willen nu een medicijn ontwikkelen dat dit enzym blokkeert.