Fabian Sommer/dpa/Ritzau Scanpix

3D-printers herstellen beschadigde skeletten

Rubberen ruggengraten en implantaten van keramiek – artsen printen skeletonderdelen nu in 3D. Die gaan langer mee en helpen patiënten met botkanker.

In 3D geprinte keramiek vergroeit met botten

Met een mengsel van calciumfosfaat en vet printen onderzoekers van de Deense Syddansk Universitet keramisch materiaal dat vergroeit met de bestaande botten. Uit proeven met muizen blijkt dat de kunstbeenderen zelfs merg aanmaken.

Particle3D.com

3D-geprinte heup van titanium zit beter vast

Heupprotheses gaan soms na verloop van tijd loszitten. Met een 3D-geprinte heupkom van titanium maken artsen nu implantaten die beter passen en langer meegaan. Via de poriën daarin groeit bot het implantaat in.

Robert Clark/Nat Geo/Getty Images

Hyperelastisch materiaal helpt botten groeien

Een 3D-geprinte menselijke ruggengraat is van hyperelastisch materiaal gemaakt. Hij kan geïmplanteerd worden als een soort steiger waar nieuw botweefsel op groeit.

Adam E. Jakus/Dimension Inx

3D-geprinte vervangingen vullen gaten op

Artsen snijden door kanker aangetaste stukken bot vaak weg. Onderzoekers uit Australië maken nu 3D-geprinte kopieën van het verwijderde gebied, zodat die het gat kunnen opvullen en de botten hun kracht kunnen behouden.

RMIT University

Metaal vervangt botten met wildgroei

Patiënten die te veel bot aanmaken, hebben vaak enorme pijn, dus een operatie moet niet te lang uitblijven. Met 3D-printers kunnen artsen veel sneller en goedkoper metalen implantaten maken, die bovendien hun grootte en vorm behouden.

VCG/Getty Images

Microscopische vezels worden omgevormd tot kraakbeen

Dit synthetische kraakbeen bestaat uit zeven lagen in elkaar gevlochten vezels, die elk dunner zijn dan een mensenhaar. Daarop wordt gel aangebracht, zodat stamcellen zich eraan kunnen hechten om zo nieuw kraakbeen te vormen.

Courtesy of Frank Moutos and Farshid Guilak

3D-printer maakt nieuwe enkel

Een 69-jarige piloot liet zijn door reuma en cysten aangetaste enkel vervangen. Met behulp van CT- en MRI-scans maakten artsen een 3D-geprinte kopie van het enkelbot, dat moeilijk te behandelen is. De kunstenkel werkt perfect.

Dr. Selene Parekh/Duke University

Hond krijgt nieuwe 3D-geprinte schedel

Onderzoekers uit Canada vervingen de schedel van de teckel Patches voor 70 procent door titanium nadat ze een tumor ter grootte van een sinaasappel hadden verwijderd.

Dan Lopez & Michelle Oblak/University of Guelph

Patches’ nieuwe schedel is op maat gemaakt

Op basis van scans werd het stuk schedel op maat gemaakt, tot en met de positie van de schroefgaatjes aan toe.

Dan Lopez & Michelle Oblak/University of Guelph

Kopie van schedel vergemakkelijkt gezichtstransplantatie

Nu analyseren chirurgen vóór een operatie de schedel van een patiënt tot in detail via 3D-geprinte modellen van het hoofd. Daarmee kunnen ze ontbrekend bot van tevoren reconstrueren, zodat de operatie sneller verloopt en minder verrassingen oplevert.

Fabian Sommer/dpa/Ritzau Scanpix