10 dingen aan je lijf die nergens op slaan
De evolutie verhoogt onze overlevingskansen als soort. Maar af en toe is het resultaat wat ongelukkig.

1) De voet

5 miljoen jaar geleden klommen onze voorouders in de bomen en hadden ze een flexibele voet nodig om de takken te kunnen grijpen. Toen we uit de bomen kwamen werd de voet stijf, maar het aantal botten is niet veranderd. Vanwege het grote aantal botten in de voet is er niet veel voor nodig om je enkel te verstuiken of je voet te breken.
2) Tepels bij mannen
Ze hebben tepels, maar ze hebben er niets, maar dan ook helemaal niets aan – mannen dus. Het is een overblijfsel van een vroeg stadium van het embryo: we beginnen allemaal als een meisje.
3) De prostaat

De prostaat van mannen produceert het zaadvocht, maar dat is ook de enige positieve eigenschap van het orgaan. Het zwelt veelal op met de leeftijd, en omdat de urinebuis door de prostaat loopt, wordt die in elkaar gedrukt en wordt plassen moeilijker.
Daarnaast ontstaat er vaak kanker in de klier: bij 80 procent van de 80-jarige mannen worden celveranderingen gevonden die tot kanker kunnen leiden.
4) Het perineum
De anus zit – vooral bij vrouwen – erg dicht op de urinebuis. Daar komen dan ook algauw bacteriën in terecht, wat tot blaasontsteking of urineweginfecties leidt.
5) De bijholten

Van onze vier paar bijholten zitten de kaakholten het slechtst in elkaar. De afvoer van die holten zit aan de bovenkant. Daardoor komen opgehoopt vocht, slijm en snot er maar moeilijk uit en komen bijholteontstekingen veel voor.
6) Het geboortekanaal
Toen onze hersenen groeiden, hield het geboortekanaal van de vrouw geen gelijke tred. Het bleef vrij smal, en daarom zijn geboortes zwaarder en pijnlijker bij mensen dan bij andere dieren. Het krappe geboortekanaal is er volgens meerdere evolutiedeskundigen de oorzaak van dat ons brein nooit groter geworden is dan het nu is.
7) Vitamine C

Net als andere primaten, vleermuizen, cavia's en sommige vogelsoorten missen wij het vermogen om zelf vitamine C aan te maken. Om scheurbuik te voorkomen moeten we dan ook groente en fruit eten.
8) Het gebit

Ons gebit werd in elkaar gedrukt toen het brein groeide. Maar ondanks de evolutionaire vooruitgang hebben we nog steeds hetzelfde aantal tanden als vroeger. Er is geen ruimte voor de verstandskiezen, wat tot veel pijn en andere ellende leidt.
En dat het gebit van volwassenen nooit meer vernieuwd wordt, is ook niet zo handig.
9) De luchtpijp
De opening van de luchtpijp zit heel dicht op die van de slokdarm. Het strottenhoofd sluit de luchtpijp af bij het slikken, maar dat gaat niet altijd goed. Dan schiet iets in het verkeerde keelgat, waar je in het ergste geval aan kunt doodgaan.
10) Blindedarm

Het is onzeker of de blindedarm überhaupt een functie heeft bij mensen, maar ontsteken kan hij als de beste. Soms heeft dat de dood tot gevolg.