Levensverwachting kan stijgen tot boven de 90 in 2030

De gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen blijft stijgen. Een meisje dat in 2030 in Zuid-Korea wordt geboren, heeft een levensverwachting van 90,8 jaar. Dat blijkt uit een nieuw, groot onderzoek naar leeftijd in 35 landen.

© Shutterstock

Mannen en vrouwen worden steeds ouder. In 2030 zal een levensverwachting van 90 jaar normaal zijn.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, dat grote hoeveelheden data over leeftijd heeft verzameld in 35 landen.

Zuid-Koreaanse vrouwen kunnen de grootste stijging in leeftijd tegemoetzien. In 2030 hebben zij 50 procent kans om ouder te worden dan 90.

Bij mannen springen de Hongaren eruit. Zij worden gemiddeld zo’n zeven jaar ouder dan nu.

Ook Nederland staat vrij hoog op de lijst van landen waar de gemiddelde leeftijd naar verwachting het meest zal stijgen. De vrouwen staan op de 27e plaats en de mannen op nummer 11.

De grafiek laat het verschil zien tussen de leeftijd van mensen die in 2010 en in 2030 zijn geboren. De rode stippen geven de mediaan aan – niet het gemiddelde.

© The Lancet

Betere voeding tilt leeftijd omhoog

Meisjes die in 2030 in Zuid-Korea worden geboren hebben de hoogste levensverwachting: wel 90,8 jaar.

In Europa is de grootste verandering te zien bij Franse vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 88,6 jaar, en bij Zwitserse mannen met bijna 84 jaar.

Levensverwachting van vrouwen in 2030.

© The Lancet

Levensverwachting van mannen in 2030.

© The Lancet

‘We horen voortdurend dat we de grens van de menselijke leeftijd naderen. Maar ik denk niet dat we dicht bij de bovengrens zitten – als die al bestaat,’ aldus Majid Ezzati van de School of Public Health van het Imperial College London in The Telegraph.

Er zijn meerdere verklaringen voor de hogere leeftijd, waaronder een beter gezondheidsstelsel, een lagere BMI en een lagere bloeddruk, betere voeding, en niet in de laatste plaats minder roken door vrouwen.