INAH/Ivan Ṡprajc
Laserkaart van nieuw ontdekte Mayastad

Lasertechnologie legt vergeten Mayastad bloot

Moderne technologie heeft een nieuw wonder uit de oudheid onthuld. In een afgelegen deel van Mexico hebben onderzoekers sporen gevonden van een grote Mayastad met piramides.

Diep in het reservaat in Campeche in Zuidoost-Mexico hebben archeologen een nieuwe Mayastad ontdekt.

De stad strekt zich uit over een gebied van 50 hectare, maar is nu pas op de radar van de onderzoekers gekomen dankzij geavanceerde lasertechnologie.

De ‘monumentale stad’ is ontdekt door vliegtuigen met lasersensoren. Dat blijkt uit een [persbericht] (https://inah.gob.mx/boletines/descubren-antigua-ciudad-maya-campeche-la-nombran-ocomtun-columna-de-piedra {"target":"_blank"}) van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) van Mexico.

De technologie lidar is ontworpen om grote gebieden gedetailleerd in kaart te brengen.

De meting werkt met laserstralen in verschillende richtingen. Op basis van hoe lang het duurt voordat het licht een object raakt en weerkaatst wordt, kan de afstand tot een bepaalde locatie worden berekend.

Duizenden van die metingen kunnen worden gecombineerd tot een kaart waarop de hoogteverschillen in een groot gebied te zien zijn.

Tijdens zo’n meting boven het schiereiland Yucatán aan de oostkust van Mexico verscheen de vergeten Mayastad op de radar.

Sporen van piramides

Nadat lidar een groot onbekend gebied met sporen van gebouwen aan het licht had gebracht, ging een team archeologen onder leiding van Ivan Ṡprajc aan het werk.

Ze vonden allerlei aanwijzingen die meer aan het licht kunnen brengen over de Mayacultuur, die bijna vier millennia heeft bestaan – van 2000 v.Chr. tot de bloedige Spaanse verovering van Zuid- en Midden-Amerika, eind 17e eeuw.

De nieuw ontdekte stad heeft de naam Ocomtún gekregen. Dat betekent ‘stenen pilaren’ – een verwijzing naar de 15 meter hoge structuren, die volgens Ivan Ṡprajc vermoedelijk toegang gaven tot de bovenste verdiepingen van twee piramides.

De archeoloog denkt dat de stad ‘een belangrijk regionaal centrum was, waarschijnlijk in de klassieke periode’ (van ongeveer 250 tot 1000 n.Chr.).

Ṡprajc zelf is het meest verrast door de locatie van de oude stad:

‘De grootste verrassing bleek de ligging van de vondst, namelijk op een “schiereiland” van hoog terrein, omgeven door uitgestrekte draslanden. De monumentale kern bestrijkt meer dan 50 hectare en bevat verschillende grote gebouwen, waaronder diverse piramideachtige structuren van meer dan 15 meter hoog,’ zegt de archeoloog in het persbericht van het INAH.

De onderzoekers hebben hun zoektocht naar sporen van de Maya’s uitgebreid naar het omliggende gebied.

Ze hebben al twee andere nederzettingen gevonden – Nadzcaan, 32 kilometer naar het zuidoosten, en Chactún, 50 kilometer in dezelfde richting.