Kunstspier laat zieke harten kloppen

Een beugel rond het hart kan met opblaasbare spieren een hartkamer omklemmen en het orgaan aan de gang houden.

Een hartpomp met kunstmatige spieren is met succes getest op zwakke varkensharten.

© Payne et al.

Wetenschappers hebben een nieuwe, intelligente pomp ontwikkeld voor mensen die lijden aan hartfalen doordat een van de hartkamers te zwak is om het bloed door het lichaam te pompen.

Op dit moment moeten de patiënten een zware operatie ondergaan om een hartpomp te krijgen, waarbij er buisjes en slangetjes door het hart worden geleid.

De patiënt moet ook medicijnen slikken om te voorkomen dat het bloed samenklontert in de buisjes.

De nieuwe hartpomp, die door Duitse en Amerikaanse onderzoekers is ontwikkeld, zit buiten op het hart.

Dat maakt een grote operatie of preventieve medicatie overbodig.

Kunstspieren

Het apparaat bestaat uit een beugel met kunstspieren, die op de zieke hartkamer wordt bevestigd.

Een metalen buisje op de beugel wordt door een piepklein gaatje in het hart geschoven en op de scheidingswand tussen de hartkamers geplaatst.

Als de spieren het hart omklemmen, worden de scheidingswand en de buitenwand van de kamer naar elkaar toe gedrukt en wordt het bloed uit de kamer gepompt.

Sensoren in het apparaat zorgen ervoor dat het ritme en de kracht van de samentrekkingen worden afgestemd op de bewegingen van de gezonde kamer.

Bij gezonde harten wordt de scheidingswand wanneer het hart klopt dikker en helpt hij het bloed uit de kamer te pompen.

Daarom is de nieuwe techniek, waarbij de scheidingswand wordt gebruikt, belangrijk om de natuurlijke pompbeweging van de hartkamer na te bootsen.

Tot op heden is het nieuwe apparaat getest op vier varkensharten met hartfalen. Dierproeven van langere duur moeten aantonen of de pomp ook bij mensen kan worden ingezet.

Opblaasbare spieren pompen bloed rond

Een sensor houdt de bloeddruk van de patiënt in de gaten en zet kunstspieren in gang, waardoor het bloed uit de zwakke hartkamer wordt gepompt.

1. ANKER HOUDT SCHEIDINGSWAND VAST

Artsen bevestigen de beugel met de zachte robotspieren buiten op de zieke hartkamer. Met een naald leiden ze een ankertje het hart in, dat wordt vastgezet op de scheidingswand tussen de kamers.

2. SPIEREN BLAZEN ZICH OP

De spieren blazen zich op en drukken de kamer in elkaar, zodat het bloed het lichaam in wordt gepompt. Meters reguleren de bewegingen, zodat de pomp het natuurlijke hartritme aanhoudt.