Shutterstock
varken, staart

Kunnen mensen een staart hebben?

Ik heb foto’s gezien van mensen met staarten. Kan dat echt en zo ja, hoe dan?

We kennen een aantal voorbeelden van mensen die een uitgroeisel op hun onderrug hebben dat op een staart lijkt. Het is een zeldzaam verschijnsel dat kan worden herleid tot ver in onze geschiedenis.

Staarten bij mensen zijn meestal glad en vlezig en slechts een paar centimeter lang, hoewel er ook voorbeelden tot 30 centimeter bekend zijn.

Meestal zijn die staarten niet onbeweeglijk, maar in een paar gevallen kunnen ze wel bewegen of wervels bevatten.

Staarten hebben waarschijnlijk iets te maken met onze evolutionaire geschiedenis. De wetenschap is het er over eens dat de mens afstamt van voorouders die een staart hadden, en we hebben er nog steeds sporen van – in de vorm van het staartbeen (stuitje).

Foetussen ontwikkelen staarten

Tijdens de zwangerschap ontwikkelt een foetus tijdelijk een staartje, maar dat is tegen de tijd van de geboorte meestal allang weer verdwenen.

Er zijn twee theorieën over waarom de staarten zich soms toch verder ontwikkelen.

Volgens de eerste theorie verdwijnt de foetale staart soms niet, en volgens de andere theorie dragen we nog steeds veel van de genen van onze voorouders in onze cellen, die onder bepaalde omstandigheden ineens geactiveerd kunnen worden.

In het zeldzame geval dat kinderen met een staart worden geboren, wordt deze meestal met een kleine chirurgische ingreep verwijderd. Doe je dat niet, dan kan de staart met het kind meegroeien.