Kunnen baby’s groeien in een kunstmatige baarmoeder?

Ik heb gelezen dat er kunstmatige baarmoeders bestaan. Betekent dat dat we kinderen kunnen maken zonder menselijke draagmoeder?

In de kunstmatige baarmoeder kan het lam groeien, een vacht krijgen, zijn ogen openen en schoppen. Dit is na 28 dagen.

© Flake et al.

Kunstmatige baarmoeders kunnen in de toekomst zwangerschappen voltooien. ‘Artificial Womb Technology’ bootst de omstandigheden in de vruchtzak en placenta na, zodat premature baby’s zich verder kunnen ontwikkelen.

Vroeggeboorte is de meest frequente doodsoorzaak onder pasgeborenen. Nu worden premature baby’s in couveuses gelegd met kunstmatige beademing. Maar couveuses hebben heel andere omstandigheden dan baarmoeders, en foetussen zonder volledig ontwikkelde longen overleven het vaak niet.

In een kunstmatige baarmoeder zijn de omgeving en de zuurstofuitwisseling vergelijkbaar met die van een echte.

De foetus ligt in vruchtwater en de navelstreng is verbonden met een kunstmatige placenta, die het bloed filtert en zuurstof en voedingsstoffen levert. De baarmoeder wordt afgesloten om het risico op een infectie te beperken.

De technologie is nog niet getest op mensen, maar dierproeven zijn veelbelovend. In 2017 werd een onderontwikkelde lamsfoetus vier weken in leven gehouden in een kunstmatige baarmoeder.

Kunstmatige baarmoeders kunnen echter niet uit het niets een baby maken. Bij de complexe overgang van een klompje cellen (de embryo) naar een foetus rond de 10e week van de zwangerschap is nog steeds een vrouwelijke baarmoeder nodig.