Kun je bruin worden zonder grotere kans op huidkanker?

Ik wil een mooi zonnebruin kleurtje, maar kan dat wel zonder mijn huid schade toe te brengen?

© Shutterstock

Een gebruinde huid bewijst dat het lichaam is blootgesteld aan meer zon dan normaal en zichzelf ertegen heeft moeten beschermen.

Het lichaam produceert het pigment melanine, dat uv-stralen absorbeert en voorkomt dat ze DNA vernietigen en huidcellen in kankercellen veranderen.

Al is een gebruinde huid dankzij melanine beter beschermd dan een bleke huid, bruin worden is niet zonder risico.

De schade is al aangericht

Het lichaam verhoogt de melanineproductie omdat het bombardement van uv-stralen al DNA-schade heeft veroorzaakt, die zich kan ontwikkelen tot huidkanker.

De melanineproductie wordt onder andere gestimuleerd door ontstekingen en oxidatieve stress door uv-stralen. Daarom is een gebruinde huid een teken dat de huidcellen al beschadigd zijn.

De overgang van bleek naar bruin, met een mogelijke garnaalrode kleur als tussenfase, geeft dan ook een zekere kans op huidkanker.

Bovendien biedt melanine geen volledige bescherming tegen uv-stralen.

De zonbeschermingsfactor van melanine wordt geschat op 2-4, wat betekent dat het pigment 50-75 procent van de uv-stralen absorbeert. Ter vergelijking: veel dermatologen raden zonnebrandcrème factor 15 of meer aan, die 93 procent van de uv-straling blokkeert.