Kinderen verlengen je leven met een paar jaar

Als je ten minste één kind hebt zul je waarschijnlijk een paar jaar langer leven dan je kinderloze vrienden. Dat blijkt uit een groot Zweeds onderzoek.

Vooral mannen veranderen hun levenswijze als ze kinderen krijgen, blijkt uit onderzoek.

© Shutterstock

Lange nachten met vieze luiers, babygekrijs en slaapgebrek – dat lijkt misschien niet direct de formule van een lang en gezond leven.

Maar dat is het wel.

Dat blijkt uit een nieuw, grootschalig onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituttet, waarbij wetenschappers erachter kwamen dat mensen met minstens één kind één à twee jaar langer leven dan kinderloze mensen.

Twee jaar langer leven

De wetenschappers bestudeerden gegevens van meer dan 700.000 mannen en 725.000 vrouwen uit Zweden die geboren waren tussen 1911 en 1925.

Daarbij ontdekten ze een verband tussen kinderen en levensduur.

Kinderloze mannen op een leeftijd van 60 jaar konden gemiddeld nog eens 18,4 jaar bij hun leven optellen, maar voor even oude mannen met kinderen was dat 20,2 jaar, dus bijna twee jaar meer.

Mannen hebben grootste voordeel

Voor de 60-jarige vrouwen voegde het moederschap ongeveer anderhalf jaar aan hun verwachte levensduur toe. Ze konden nog 24,6 jaar bij hun leeftijd optellen als ze minstens één kind hadden.

Dat vooral mannen gebaat zijn bij het positieve effect komt overeen met een eerder onderzoek, waarbij contact met kinderen in verband gebracht werd met een betere gezondheid van de ouders, en vooral van mannen.

Waarom kinderen een positief effect op de levensduur van hun ouders hebben, weten de onderzoekers nog niet. Maar verrassend genoeg maakt het volgens het onderzoek niet uit of de kinderen in de buurt wonen of juist ver weg.