Peter Veth/Balanggarra Corp + Illu: Pauline Heaney
kangoeroe, schildering, grotschildering, australië, rotstekening

Kangoeroe is oudste schildering van Australië

Een 2 meter grote grotschildering van een kangoeroe blijkt meer dan 17.000 jaar oud en is daarmee de oudste van Australië. Dat blijkt uit koolstofanalyses van wespennesten.

Het Australische continent wordt al ruim 50.000 jaar bewoond, en nu is er bewijs ontdekt dat er meer dan 17.000 jaar geleden gedetailleerde grotschilderingen werden gemaakt.

Een 2 meter grote schildering van een kangoeroe onder een overhangende rots in West-Australië is geïdentificeerd als de oudste van het land.

Het is vaak moeilijk om grotschilderingen goed te dateren, maar boven en onder dit exemplaar zijn resten van oude wespennesten gevonden, die organisch materiaal van planten en dieren bevatten. Met koolstof 14-datering van de wespennesten dateerden onderzoekers van de universiteit van Melbourne de kangoeroeschildering op 17.100 tot 17.500 jaar oud.

Daaruit valt af te leiden dat dit gebied in die tijd vrij dichtbevolkt was. Dat is interessant omdat Australië zich toen nog in een ijstijd bevond, en het klimaat veel koeler en droger was dan nu.

17.100 jaar oud is de grotschildering in het noordoosten van de ongerepte regio Kimberley in West-Australië – minstens.

De schildering staat op het schuine plafond van een open grot die al tienduizenden jaren bewoond wordt – door mensen én wespen. De kangoeroeschildering is een klassiek voorbeeld van een Irregular Infill Animal (onregelmatig ingekleurd dier), waarbij niet het hele lijf van het dier is ingekleurd.

Australië herbergt mogelijk nog oudere schilderingen

De onderzoekers hopen dat hun studie meer inzicht kan geven in het ontstaan en de ontwikkeling van de Aboriginal-cultuur.

Volgens hen doet de kangoeroe denken aan grotschilderingen op eilanden in Zuidoost-Azië, die zijn gedateerd op meer dan 40.000 jaar oud. Dit kan wijzen op een mogelijk verband en betekent dat er misschien nog oudere, onontdekte grotschilderingen zijn in Australië.