Kan te veel sojasaus dodelijk zijn?

Ik ben dol op sojasaus en doe het in bijna al mijn eten. Maar is het slecht voor je gezondheid als je er te veel van eet?

© Shutterstock

Overmatige consumptie van sojasaus kan gevaarlijk zijn door het hoge zoutgehalte. Een 19-jarige man kwam daar in 2013 achter toen hij werd opgenomen in een ziekenhuis in Charlottesville, VS, nadat hij bijna een liter sojasaus had gedronken.

De man raakte in een coma en artsen redden ternauwernood zijn leven door 6 liter water in zijn bloed te pompen.

Even later plaste de jongeman vier liter zout water uit om het zoutgehalte in zijn bloed weer op peil te brengen.

Te veel zout in het bloed veroorzaakt de aandoening hypernatriëmie, wat levensbedreigend kan zijn omdat het zout water uit je weefsels en organen trekt. Hypernatriëmie kan zowel leiden tot water in de longen als tot hersenbloedingen. Als er water uit de hersenen verdwijnt, krimpen ze, waardoor bloedvaten eerder barsten.

Spieren zijn afhankelijk van zout

We hebben echter wel zout nodig. Het natrium in zout is noodzakelijk voor het lichaam, mede omdat het zenuwen en spieren helpt functioneren.

De aanbevolen dagelijkse dosis zout voor een volwassene is ongeveer 5 gram, wat ongeveer twee gram natrium bevat. Als je één eetlepel sojasaus eet, heb je al een derde van het quotum verbruikt.

Zout zet druk op longen en hersenen

Als je zout eet, gaat het vanuit je darmen je bloedbaan in. Wanneer het zoutgehalte in het bloed hoger wordt dan in het overige weefsel, probeert het lichaam dat verschil te compenseren.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Water verdunt het bloed

Als er te veel zout in het bloed zit, wordt water uit de weefsels en organen de bloedvaten in gezogen om het bloed te verdunnen. Het zoutgehalte neemt af, maar de organen lijden daaronder.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. De longen worden overspoeld

Als er water uit het longweefsel in de bloedvaten komt, worden die wijder, waardoor lekkages ontstaan. Er komt dan vocht in de luchtblaasjes, waardoor ademen moeilijker wordt.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. De hersenen krimpen

Wanneer hersenweefsel water verliest, krimpt het en worden de bloedvaten dichtgedrukt, waardoor ze dreigen te barsten. Dan heb je een hersenbloeding, die kan leiden tot een beroerte.