Kan mijn hond ruiken dat ik zwanger ben?

Een paar weken voordat ik erachter kwam dat ik zwanger was, begon onze hond me te ontwijken. Kon hij het soms ruiken?

© Shutterstock

De geavanceerde reuk van honden kan worden getraind om allerlei dingen op te sporen, van drugs tot schimmel. En er zijn aanwijzingen dat ze ook zwangerschap kunnen detecteren.

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam grote hormonale veranderingen en scheidt het nieuwe geuren af. Zwangere vrouwen zweten vaak meer om af te koelen, wat de geuren versterkt. Wij nemen de geurveranderingen zelden waar, maar honden wel.

Een hond zal echter niet begrijpen wat de geuren betekenen, tenzij hij getraind is om ze te herkennen. Toch kan het dier erdoor beïnvloed worden.

Angstzweet maakt honden nerveus

In een onderzoek roken honden aan monsters van menselijk zweet die in verschillende toestanden waren genomen. Angstzweet maakte de honden gestrest. Als ze dat roken, zochten ze sneller troost bij hun baasje dan bij monsters genomen in een vrolijke of neutrale toestand.

Honden ruiken ziekten

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Neus vangt geur van kanker op

Uit proeven blijkt dat honden onderscheid kunnen maken tussen bloed van longkankerpatiënten en van gezonde mensen, en kanker met 96,7% zekerheid kunnen opsporen.

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Honden detecteren hoge bloedsuiker

Honden nemen veranderingen in de glucosewaarden waar. In een proef met 27 getrainde honden was 81% van de waarschuwingen voor afwijkende waarden correct.