Kun jij horen of een hoest besmettelijk is?

De meeste mensen hoesten en niezen elke dag wel een paar keer. En hoewel je dan speeksel en slijm om je heen slingert, kan het weinig kwaad – tenzij je ziek bent en virussen kunt verspreiden. Maar kunnen wij mensen eigenlijk het verschil horen tussen een onschuldige en een besmettelijke hoest of nies?

Door het coronavirus zijn we bewuster gaan niezen en hoesten, want daarbij kunnen microscopisch kleine virusdeeltjes vrijkomen en verspreid worden. Maar lang niet alle hoest- en niesbuien zijn reden tot zorg. Om virussen te kunnen verspreiden moet je ziek zijn, en een ‘gezonde’ hoest of nies kan geen kwaad.

Maar kun je eigenlijk het verschil horen als een collega, vriend of medepassagier in de trein zit te niezent? Dat hebben onderzoekers van de University of Michigan in de VS uitgevogeld.

TEST JEZELF: Welke hoest is besmettelijk en welke is onschuldig?

Luister naar de twee fragmenten hieronder en lees het antwoord onder aan het artikel.

‘Vieze’ geluiden roepen reacties op

In het onderzoek kregen 148 proefpersonen een aantal opnamen van besmettelijk en niet-besmettelijk gehoest en genies te horen uit verschillende YouTube-video’s. En hoewel de meesten zelf dachten dat ze het verschil wel zouden horen, bleek het tegendeel uit de resultaten.

Volgens de hoofdonderzoeker, PhD-student psychologie Nicholas Michalak, wees niets erop dat de proefpersonen het verschil horen tussen een besmettelijke en een niet-besmettelijke hoest of nies: gemiddeld hadden ze vier van de tien geluiden juist. Het werd er niet beter op toen de proefpersonen te horen kregen hoeveel besmettelijke en niet-besmettelijke geluiden er waren.

Verreweg de meesten beschouwden een ‘vieze’ hoest of nies als besmettelijk. Het lijkt er dan ook op dat we smerige geluiden ook als een bedreiging zien als er geen besmettingsgevaar is.

De besmettelijke geluiden uit het onderzoek kwamen onder meer van:

  • Griep
  • Verkoudheid
  • Keelontsteking
  • Kinkhoest
  • Longontsteking

De niet-besmettelijke geluiden kwamen onder meer van:

  • Pollenallergie
  • Taaislijmziekte
  • Vreemde stoffen in de neus, zoals kaneel of chilipeper

Fragment 1 is een hoest van iemand met griep, nummer 2 is een niet-besmettelijke hoest.