Jouw lichaamstaal maakt je slimmer

Wil je scherper kunnen nadenken, je beter kunnen concenteren of je geheugen verbeteren? Let dan op wat je met je armen en benen doet.

Topfoto lichaamstaal

1. Word slimmer met gekruiste armen

Als je een moeilijk probleem moet oplossen, kan het uitmaken of je je armen over elkaar hebt of dat ze ontspannen op je bovenbenen rusten.

Bij een experiment van de University of Rochester moesten proefpersonen zo veel mogelijk woorden zien te vormen van bepaalde letters. Als ze hun armen over elkaar hielden, deden ze beter hun best en vonden ze 21 procent meer woorden.

Volgens de wetenschappers komt dat vermoedelijk doordat de hersenen deze lichaamshouding in verband brengen met oplossingsgericht gedrag.

2. Blijf scherp door kracht uit te stralen

Als je tegen een opgave aan zit te hikken, kun je het beste je benen op tafel leggen of gaan staan en je lichaam naar voren leunen, terwijl je stevig met je handen op je bureau steunt.

Tijdens een proef aan de Columbia University maten onderzoekers een verhoogd testosterongehalte in het bloed, wat het beslissingsvermogen versterkt, en een lager niveau van het stresshormoon cortisol bij personen die deze machtige houdingen aannamen.

3. Maak een vuist om te onthouden

Maak een vuist met je rechterhand als je iets wilt leren, en met je linkerhand als je het je weer wilt herinneren.

Dat opvallende advies is gebaseerd op een onderzoek van de Montclair State University, waarbij de proefpersonen 45 seconden lang in een rubberen bal knepen vlak voordat ze 36 woorden uit hun hoofd moesten leren. Later knepen ze weer in de bal, waarna ze werden overhoord.

Als ze eerst met hun rechter- en vervolgens met hun linkerhand knepen, konden ze zich twee keer zo veel woorden herinneren als wanneer ze het andersom deden.

Dat komt doordat de twee soorten geheugen door een andere hersenhelft worden aangestuurd en geactiveerd kunnen worden door de hand die door de betreffende hersenhelft aangestuurd wordt.