Shutterstock
Bloedpropje bloed

Je bloedgroep kan bepalen of je vroeg in je leven een infarct krijgt

Met bloedgroep A heb je een grotere kans op een herseninfarct voor je 60e. Dat concludeert een nieuwe meta-analyse uit de VS. Het verhoogde risico is echter vrij bescheiden.

Het type bloed dat door je aderen stroomt, kan bepalen of je al vroeg in je leven het slachtoffer van een infarct kunt worden of niet.

Volgens een nieuwe meta-analyse waarin onderzoekers van de University of Maryland School of Medicine in de VS 48 studies over genen en infarcten onder de loep namen, was er een duidelijk patroon te zien. Bij het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Neurology, werd ontdekt dat mensen die vroeg in hun leven een zogeheten ischemische beroerte kregen, vaak bloedgroep A hadden. Het risico bij deze mensen lag 16 procent hoger.

Omgekeerd bleek uit de cijfers dat mensen met bloedgroep O circa 12 procent minder kans hadden op een ischemische beroerte voor hun 60e. Onderzoekers hopen dieper in de materie te kunnen duiken om in de toekomst nieuwe manieren te vinden om vroegtijdige infarcten te voorkomen.

Steeds meer mensen worden getroffen

’Het aantal mensen dat op jonge leeftijd een infarct krijgt, neemt toe. Ze hebben ook meer kans om aan hun infarct te sterven, en wie overleeft, kan nog tientallen jaren last houden van een verminderde functionele capaciteit. Desondanks is er vrij weinig onderzoek gedaan naar mogelijke redenen waarom mensen op jonge leeftijd een infarct krijgen,’ verklaart Steven J. Kittner, hoogleraar neurologie aan de University of Maryland School of Medicine en een van de hoofdonderzoekers achter de nieuwe meta-analyse.

De analyse omvatte bijna 17.000 patiënten met een infarct en bijna 600.000 gezonde mensen – een controlegroep – die nooit een infarct hadden gehad. De onderzoekers keken naar de chromosomen van de deelnemers om genvarianten op te sporen die de kans op een infarct kunnen beïnvloeden. Ze ontdekten dat het chromosoom met het gen dat onze bloedgroep bepaalt, een sleutelrol speelt.

Bloedgroep A had een grotere kans op een infarct op jonge leeftijd, en bloedgroep O had een kleinere kans – vergeleken met mensen die op latere leeftijd een infarct of helemaal geen infarct kregen. Zowel vroege als late infarcten bleken ook vaker voor te komen bij mensen met bloedgroep B, vergeleken met mensen die nooit een infarct hadden gehad.

Bloedgroep A was al eerder verdacht

’We weten nog niet waarom bloedgroep A de kans vergroot, maar het heeft waarschijnlijk iets te maken met bloedstollingsfactoren zoals bloedplaatjes en de cellaag aan de binnenkant van bloedvaten. Het kan ook te maken hebben met eiwitten die in de bloedbaan circuleren. Al deze zaken hebben invloed op het ontstaan van bloedpropjes,’ zegt professor Kittner.

Eerder gepubliceerd onderzoek duidt er bijvoorbeeld op dat mensen met bloedgroep A een licht verhoogd risico hebben op het ontstaan van een soort trombose in hun benen. Dat is vooral gevaarlijk op lange vluchten, waarbij iemand uren achter elkaar stilzit.

De onderzoekers achter de nieuwe meta-analyse benadrukken echter dat het verhoogde risico bij deelnemers met bloedgroep A vrij bescheiden was.

Wel is het een heel goed idee om een ischemische beroerte proberen te voorkomen met een gezonde levensstijl.