Shutterstock

IVF-mysterie opgelost: Slagingskans hangt af van de tijd van het jaar

Volgens onderzoekers biedt één seizoen de beste kansen op een geslaagde zwangerschap – en één seizoen de slechtste.

Mensen voor wie zwanger worden een lange, moeizame strijd is, vragen vaak een vruchtbaarheidsbehandeling aan.

Maar kunstmatige bevruchting kan ook een moeizaam proces zijn.

Onderzoek wijst nu op een tot nog toe onbelichte hindernis.

Een Australisch onderzoek duidt erop dat de tijd van het jaar een significante invloed kan hebben op de slagingskans van vrouwen die een IVF-behandeling ondergaan.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction.

Volgens de resultaten maakt het niet uit in welke tijd van het jaar de bevruchte eicel in de baarmoeder wordt geplaatst.

De tijd waarin de eicellen van de vrouw worden afgenomen, kan echter wel van grote invloed zijn.

Vrouwen bij wie de eicellen in de zomer werden afgenomen, bleken 30 procent meer kans op een levend kind te hebben dan vrouwen bij wie de eicellen in de herfst werden afgenomen.

© Shutterstock

Wat is IVF?

Als de eitjes in de zomer werden afgenomen, resulteerde de behandeling in 31 geboortes per 100 patiënten, terwijl dat 26 was bij eitjes die in de herfst werden afgenomen.

Bij het berekenen van het statistische verschil gebruikten de onderzoekers een ‘odds ratio’, legt gynaecoloog en verloskundige Sebastian Leathersich van het King Edward Memorial Hospital, die het onderzoek leidde, uit in een e-mail aan Wetenschap in Beeld. De odds ratio is een statistische maat die wordt gebruikt om de kans te vergelijken dat een bepaalde gebeurtenis zich voordoet in twee groepen – vaak gebruikt bij het achteraf analyseren van gegevens.

De zon speelt mee

Volgens de onderzoekers lag de slagingskans voor eitjes die in de winter en lente werden afgenomen, tussen de twee polen van zomer en herfst.

De onderzoekers ontdekten ook dat er een significant verschil is in de levensvatbaarheid van de eitjes, afhankelijk van het aantal uren zonlicht op de dag dat ze werden afgenomen.

Dagen met meer dan 10 uur zonlicht gaven 28 procent meer kans op een levend kind dan dagen met minder dan 7 uur zonlicht.

De temperatuur van de dag leek echter geen invloed te hebben.

De gegevens beslaan acht jaar en omvatten 3657 behandelingen met ingevroren embryo’s – allemaal uitgevoerd in dezelfde vruchtbaarheidskliniek in Perth.

De onderzoekers benadrukken dat het grote verschil in slagingskans mogelijk te wijten is aan andere factoren dan de seizoenen zelf.

Ze sluiten bijvoorbeeld niet uit dat veel mensen per seizoen anders eten en een andere levensstijl hebben en niet altijd even actief zijn.