Shutterstock

Is het slecht om een hele nacht wakker te blijven?

Als je een nacht doorhaalt, moet je het de volgende dag bezuren, maar hoeveel invloed heeft het eigenlijk op het lichaam?

Een nacht doorhalen voor de lol of om te werken zul je moeten bezuren.

Door te slapen kan het lichaam zich herstellen, zodat het optimaal functioneert. In je slaap worden processen in gang gezet die de cellen en weefsels van het lichaam repareren en onderhouden.

Slaaptekort maakt je niet alleen moe, maar heeft ook negatieve gevolgen voor je stemming, emoties en lichamelijke gezondheid.

Concentratie is ver te zoeken

De hersenen lijden onder slaaptekort, want nachtbraken tast je mentale vermogens aan, waaronder je concentratie, geheugen en vermogen om problemen op te lossen en beslissingen te nemen.

Mensen met een slaaptekort reageren trager, wat in combinatie met hun verzwakte mentale vermogens het risico op ongelukken verhoogt.

Experimenten tonen aan dat na 24 uur zonder slaap je zelfperceptie en motoriek afstompen, net als met 1 promille alcohol in je bloed.

24 uur zonder slaap is net als 1 promille alcohol in je bloed.

Bij een slaaptekort zitten je emoties ook in een achtbaan. Irritatie en woede sudderen onder de oppervlakte, en studies tonen aan dat de kans op angststoornissen toeneemt.

Er zijn ook lichamelijke gevolgen op lange termijn.

Het lichaam heeft een interne klok die een aantal processen regelt. Die kan van slag raken van weinig of onregelmatig slapen, met als gevolg een groter risico op onder meer hartziekten, diabetes type 2 en obesitas.