Is geen seks hebben en niet masturberen gezond?

Op sociale media wordt seksuele onthouding gepromoot, maar hoe gezond is het om geen seks te hebben, ook niet met jezelf?

© Shutterstock

Het is populair geworden om je seksuele driften te onderdrukken. Er is zelfs een hele beweging rond ontstaan: NoFap.

Volgens voorstanders van deze beweging word je van seksuele onthouding energieker en helderder en krijg je er meer zelfvertrouwen door. Maar tegenstanders noemen NoFap een vorm van seksuele shaming.

NoFap is voortgekomen uit een Chinees onderzoek uit 2002, waaruit bleek dat het testosteronniveau van mannen met 146 procent steeg na zeven dagen zonder zaadlozing. En een hoog testosteronniveau geeft onder andere meer energie.

Andere onderzoeken vonden echter geen vergelijkbaar verband tussen zaadlozing en hoeveelheid testosteron.

Zaadlozing voorkomt kanker

Wel kan een korte periode van seksuele onthouding een positief effect hebben op de spermakwaliteit.

Als een man tot vier dagen geen zaadlozing heeft, komt dat de spermakwaliteit en de kans op bevruchting ten goede. Maar duurt de onthouding langer, dan stijgt de kans op DNA-schade in de spermacellen.

Over het geheel genomen lijkt het erop dat seks beter voor je gezondheid is dan geen seks. Zo toonden Amerikaanse onderzoekers aan dat regelmatige zaadlozingen bij volwassen mannen prostaatkanker voorkomen.

En bij vrouwen kan seks zelfs de overgang uitstellen.

Uit een 11 jaar lang onderzoek bleek dat vrouwen die elke week seks hadden, 28 procent minder kans hadden om in de loop van het onderzoek in de overgang te komen dan vrouwen die minder dan eens per maand seks hadden.

27% daalt de kans op prostaatkanker bij mannen van 20-29 jaar met meer dan 13 zaadlozingen per maand ten opzichte van mannen met 4-7 zaadlozingen per maand.