Is een veganistisch dieet ongezond voor kinderen?

Ik heb gehoord dat veganistische kinderen ondervoed raken en essentiële eiwitten en vitaminen missen. Klopt dat?

© Shutterstock

Veganistische ouders krijgen vaak te maken met scepsis en zorgen van anderen – missen hun kinderen geen essentiële voedingsstoffen als ze uitsluitend plantaardig eten?

In 2021 analyseerden Zwitserse onderzoekers meer dan 400 wetenschappelijke studies om inzicht te krijgen in de voedingsstoffeninname van veganistische kinderen en de effecten van een plantaardig dieet op hun gezondheid en groei.

De onderzoekers concludeerden dat kinderen prima veganistisch kunnen leven, mits het dieet goed in elkaar zit.

Plantaardige voeding dekt de calorie- en eiwitbehoefte van kinderen meer dan voldoende. De grootste risicofactor is onvoldoende variatie, want veganistisch voedsel bevat van zichzelf niet genoeg calcium, vitamine B12 en vitamine D – drie essentiële voedingsstoffen.

Daarom moeten ouders het dieet aanvullen met noodzakelijke voedingssupplementen.

Een op de vier kinderen heeft overgewicht

Als ouders dit doen, kan een veganistisch dieet zeer gunstig zijn. Uit het onderzoek bleek ook dat veganistische kinderen veel minder kans hebben op overgewicht en obesitas, een groeiend probleem in het westen.

Maar liefst 28 procent van de Europese kinderen onder de vijf jaar heeft overgewicht of obesitas. Hoewel veganistische kinderen over het algemeen minder wegen, hebben ze geen ondergewicht en zijn er geen significante afwijkingen in lengte en groei.