Is drijvende poep gezond?

Mijn vader zei altijd dat drijvende poep in de wc-pot een teken is dat je gezond bent en voldoende vezels binnenkrijgt. Is dit waar?

© Shutterstock

Als je poep in de wc-pot drijft, deel je die ervaring met 10 à 15 procent van de bevolking.

De zachte ontlasting wordt vooral veroorzaakt door darmgassen daarin. In een onderzoek ontdekten wetenschappers dat de poep van een groep muizen zonder darmbacteriën consequent naar de bodem zonk, terwijl de uitwerpselen van andere muizen naar boven dreven. Zodra de proefmuizen bacteriën in hun darmen kregen, produceerden ook zij drijvende poep.

Drijfpoep kan zowel goed als slecht zijn

Het drijfvermogen van poep kan echter ook een gevolg zijn van een ongewoon hoog vetgehalte.

Vettige ontlasting is meestal een teken van steatorroe – een aandoening waarbij vet niet goed wordt opgenomen in de darmen en zich daardoor ophoopt in de ontlasting. Steatorroe kan worden veroorzaakt door darminfecties, pancreatitis of coeliakie. In dit geval is drijfpoep een slecht teken.

Als je vezelrijk eet, kweek je darmbacteriën die veel gas produceren. Het gas dat niet via winden naar buiten komt, belandt in de ontlasting, die daardoor gaat drijven. Drijfpoep kan dus een teken van gezondheid zijn, omdat een grote hoeveelheid vezelafbrekende bacteriën goed voor je is.

Ziekteverwekkende bacteriën kunnen echter ook gassen produceren, dus of drijfpoep gezond is, hangt ervan af welke bacteriën precies verantwoordelijk zijn voor de gasproductie.

Daarom drijven uitwerpselen

Gasproducerende microben zorgen ervoor dat poep drijft.

© Shutterstock

1. Vezels kweken bacteriën

Als je veel vezels eet, verbeter je de omstandigheden voor een reeks darmbacteriën, zoals Bacteroides, Roseburia, Clostridium en Methanobrevibacter, die ook hun weg vinden naar de ontlasting.

© Shutterstock

2. Bacteriën produceren gas

Bij het afbreken van voedsel produceren de bacteriën gas. Ruim 99 procent van de darmgassen bestaat uit waterstof, kooldioxide en methaan, en circa 1 procent stinkt en bevat vaak zwavel.

© Shutterstock

3. Gassen laten drollen drijven

Hoe meer darmgassen je produceert, des te meer winden je zult moeten laten. De gassen die niet worden uitgestoten, belanden in je drollen en zorgen ervoor dat die gaan drijven.