Shutterstock

Tinnitus: daar wil je tijdens een festival geen tent mee delen

Een erg lawaaiig festivalconcert kan je een suizende toon in je oren opleveren. Maar de gevolgen van lawaai zijn nog veel erger dan dat je er ‘alleen maar’ tinnitus (oorsuizen) aan overhoudt. Dus luister hier even mee.

Een pieptoon in je oren, net nadat je een loeihard festivalconcert hebt bijgewoond, kan erop duiden dat je gehoorschade hebt opgelopen. En dat komt steeds vaker voor: gehoorschade.

In 2017 hadden 2 miljoen Nederlanders last van oorsuizen. Dat is aangetoond door een groot nationaal onderzoek.

In België is dit aantal bijna even hoog of misschien zelfs ietsje hoger. Hier wordt geschat dat 10 tot 30% van de bevolking last heeft van oorsuizen. Dit betekent dat ongeveer 1 tot 3 miljoen mensen eraan lijden.

Dezelfde tendens is te bespeuren in Groot-Brittannië en diverse andere EU-landen.

Ernstige gevolgen

Je moet een pieptoon niet onderschatten. Want het probleem zit hem niet ‘alleen maar’ in de plotselinge, aanhoudende pieptoon. Het grootste probleem zit hem in de gevolgen die slechthorendheid en tinnitus met zich meebrengen.

Slechts een derde deel van de mensen die aan oorsuizen lijden, leeft met deze gehoorschade zonder er noemenswaardige problemen door te ondervinden.

De resterende mensen hebben reactieve symptomen zoals depressie, angst, concentratie- en slaapproblemen, ze zijn overgevoelig voor geluid en hebben spanningen in hun kaken. Dit concludeert een groot Brits meta-onderzoek uitgevoerd in 2016 door de University of Nottingham.

Lees onder de illustratie waardoor je oorsuizen ontwikkelt.

Zo pikt je oor geluiden op

Het buitenoor sluist het geluid naar binnen

De geluidsgolven die worden geproduceerd door een band of zanger raken het buitenoor. Hier worden de golven de gehoorgang ingesluisd, naar het trommelvlies in het middenoor.

1

Geluid doet het trommelvlies in het middenoor trillen

De geluidsgolven stoten tegen het trommelvlies dat vervolgens begint te trillen. Net als het vel van een trommel. Deze beweging activeert drie microscopische beentjes, namelijk hamer, aambeeld en stijgbeugel – die het geluid versterken en door een membraan naar het binnenoor leiden.

2

Het binnenoor verandert geluid in signalen

Het binnenoor bevat een vloeistof die in beweging wordt gebracht als er geluidsgolven binnenkomen. Deze bewegingen duwen zachtjes tegen duizenden gevoelige, microscopische haarcellen die elektrische signalen vormen. Dankzij de gehoorzenuw herkennen de hersenen deze signalen als geluid.

3
© Shutterstock

Daarom krijg je last van oorsuizen

Het slakkenhuis is opgebouwd als een spiraalvormige buis – net als een echt slakkenhuis. In het slakkenhuis bevinden zich duizenden haarcellen die in een dikke vloeistof ronddrijven. Omdat het slakkenhuis in het midden geleidelijk aan smaller toeloopt, worden er verschillende haarcellen gestimuleerd, afhankelijk van de frequentie van het geluid.

De bewegingen in de haarcellen worden ten slotte omgevormd tot elektrische impulsen die via de gehoorzenuw naar de hersenen worden doorgestuurd.

Als je naar een concert bent geweest waar je naar harde muziek hebt geluisterd, zijn veel van deze haarcellen overmatig gestimuleerd. Daardoor blijven ze, ook nadat de muziek is afgelopen, signalen naar je hersenen sturen.

Deze signalen worden door je hersenen opgevat als een pieptoon in je oren. Normaal verdwijnt zo’n toon na een tijdje. Maar als je vaak wordt blootgesteld aan harde muziek of lawaai, dan bestaat het risico dat deze pieptoon blijvend wordt. Deze buitengewoon onaangename toestand wordt tinnitus genoemd.

Hertz: Toonhoogte wordt gemeten in hertz, afgekort Hz. Hertz registreert het aantal golven per seconde, uitgedrukt in hertz. 1 Hz is daarom één trilling per seconde.

Decibel: Geluidssterkte wordt daarentegen gemeten in decibel, afgekort dB(A). De decibelschaal is logaritmisch. Hij stijgt dus exponentieel. Elke keer dat de geluidsdruk verdubbelt, wordt er een 3 aan de decibel-index toegevoegd. Een verdubbeling van 80 dB(A) levert dus geen 160 dB(A), maar 83 dB(A) op.