We krijgen warmere zomers, wat uiteraard samenhangt met de temperatuurstijgingen als gevolg van de wereldwijde klimaatverandering. Mogelijk krijgen we daardoor meer kans op een kwaadaardig melanoom: moedervlekkanker. Hiervoor waarschuwen artsen in Engeland, waar de thermometer in juli dit jaar omhoog kroop tot 40,2 graden, de hoogste temperatuur ooit in Groot-Brittannië gemeten.
Ook het aantal sterfgevallen door huidkanker is toegenomen. Onder Britse mannen is het cijfer sinds de jaren 1970 zelfs verdrievoudigd. Deskundigen denken dat dit komt doordat mensen meer zon krijgen tijdens vakanties in zuidelijke landen, waar ze vaak uren in de felle zon doorbrengen en niet altijd de aanbevolen voorzorgsmaatregelen nemen.
Maar wat klimaatverandering betreft is het verband niet zo duidelijk als bij vakanties naar het buitenland, waar mensen bewust in de zon gaan liggen.
Het hele jaar door meer zon
Professor Dann Mitchell, klimaatdeskundige aan de Britse University of Bristol, zegt dat er een meer indirect verband kan zijn tussen warmer weer en een toename van huidkanker.
’Een van de duidelijkste tekenen van klimaatverandering is een hogere temperatuur, niet alleen in de zomer maar het hele jaar door,’ vertelt hij aan de Britse krant The Guardian. ’Deze verandering in temperatuur verandert ook het gedrag van de mensen, waarbij de Britten de neiging hebben meer tijd buiten door te brengen als het warm is. Daardoor worden ze het hele jaar door aan meer zonlicht blootgesteld en vooral aan de uv-stralen van de zon, die tot huidkanker kunnen leiden.’