Shutterstock
Zonnende toeristen

Hogere temperaturen kunnen leiden tot een toename van gevaarlijke huidkanker

Door warmer weer als gevolg van klimaatveranderingen zijn we vaker buiten en krijgen we meer uv-licht van de zon te verduren.

We krijgen warmere zomers, wat uiteraard samenhangt met de temperatuurstijgingen als gevolg van de wereldwijde klimaatverandering. Mogelijk krijgen we daardoor meer kans op een kwaadaardig melanoom: moedervlekkanker. Hiervoor waarschuwen artsen in Engeland, waar de thermometer in juli dit jaar omhoog kroop tot 40,2 graden, de hoogste temperatuur ooit in Groot-Brittannië gemeten.

Ook het aantal sterfgevallen door huidkanker is toegenomen. Onder Britse mannen is het cijfer sinds de jaren 1970 zelfs verdrievoudigd. Deskundigen denken dat dit komt doordat mensen meer zon krijgen tijdens vakanties in zuidelijke landen, waar ze vaak uren in de felle zon doorbrengen en niet altijd de aanbevolen voorzorgsmaatregelen nemen.

Maar wat klimaatverandering betreft is het verband niet zo duidelijk als bij vakanties naar het buitenland, waar mensen bewust in de zon gaan liggen.

Het hele jaar door meer zon

Professor Dann Mitchell, klimaatdeskundige aan de Britse University of Bristol, zegt dat er een meer indirect verband kan zijn tussen warmer weer en een toename van huidkanker.

’Een van de duidelijkste tekenen van klimaatverandering is een hogere temperatuur, niet alleen in de zomer maar het hele jaar door,’ vertelt hij aan de Britse krant The Guardian. ’Deze verandering in temperatuur verandert ook het gedrag van de mensen, waarbij de Britten de neiging hebben meer tijd buiten door te brengen als het warm is. Daardoor worden ze het hele jaar door aan meer zonlicht blootgesteld en vooral aan de uv-stralen van de zon, die tot huidkanker kunnen leiden.’

Hogere temperaturen zijn verraderlijk

Michelle Mitchell, directeur van Cancer Research UK, het equivalent van onze KWF Kankerbestrijding, zegt dat je drie keer zo veel kans op huidkanker kunt krijgen als je slechts eens in de twee jaar verbrandt.

Wat bijzonder verraderlijk is aan de stijgende temperaturen, is dat niet de hitte van de zon, maar haar stralen het risico op huidkanker verhogen. Als het kwik ook maar iets oploopt, brengen mensen al veel meer tijd buiten door, maar ze beseffen misschien niet dat ze aan veel meer zonlicht worden blootgesteld.

Melanoom is de ernstigste vorm van huidkanker. Het is ook de snelst groeiende kanker, met een verdubbeling van 2009 tot 2019, aldus het KWF. Circa één op de vijf mensen sterven eraan, afhankelijk van de grootte van de tumor. Wel is er minimale sterfte bij de zeer oppervlakkige vormen. Ongeveer drie kwart van de mensen met melanoom heeft het zogeheten oppervlakkig spreidende melanoom. Een melanoom bij kinderen en jongvolwassenen is zeldzaam, maar de ziekte is sterk toegenomen in de categorie 30-60 jaar. Mensen met een lichte huid hebben een 10 keer zo hoog risico op melanoom als mensen met een donkere huid.