Hoeveel informatie past er in onze hersenen?

Als ik mijn hersenen helemaal vol zou stoppen met informatie, passen er dan meer data in dan in mijn smartphone?

© Shutterstock

Onze hersenen bevatten ongeveer 100 miljard zenuwcellen, die elk verbindingen kunnen hebben met duizenden andere cellen. Dit betekent dat er in de hersenen minstens 100 biljoen contactpunten tussen hersencellen zitten.

De contactpunten, of synapsen, zijn te vergelijken met de transistors in een computerchip. Synapsen zijn echter nog geavanceerder omdat ze in grootte kunnen variëren en daardoor meer waarden aannemen dan alleen 0 of 1, zoals in de computerwereld.

Hersencapaciteit vertienvoudigd

In 2016 ontdekte een onderzoeksteam van het Salk Instituut in de VS dat synapsen kunnen wisselen tussen wel 26 verschillende grootten.

Op basis hiervan berekenden de onderzoekers dat de hersencapaciteit tien keer zo groot is als gedacht, en dat ze een petabyte aan informatie kunnen bevatten, ofwel een miljoen gigabyte.

De onderzoekers maakten bekend dat de hoeveelheid gegevens destijds ongeveer overeenkwam met de omvang van het internet. Die vergelijking is echter onhoudbaar omdat het onmogelijk is om de omvang van het internet in cijfers uit te drukken.

De hersenen kunnen 1.000.000 gigabyte aan informatie bevatten. Dat is vergelijkbaar met 4000 mobiele telefoons.

Een vergelijking met smartphones is daarentegen wel logisch. De nieuwste modellen hebben tot een terabyte aan opslagruimte, maar de meeste kunnen met minder toe, bijvoorbeeld 256 gigabyte. Er zouden dus bijna 4000 van deze smarttelefoons nodig zijn om dezelfde capaciteit te bereiken als je hersenen.