Ritzau Scanpix
Toilet doortrekken, deeltjes, virussen en bacteriën

Hoeveel bacteriën wervelt een doorgetrokken wc op?

Ik heb gelezen dat ziektekiemen door de lucht dwarrelen als je het toilet doortrekt. Is dit waar, en kun je dit voorkomen?

Urine, ontlasting en braaksel horen allemaal bij het toilet. En als je doortrekt, dwarrelen er een heleboel ziektekiemen door de pot.

Bij één keer doortrekken vliegen honderdduizenden piepkleine druppeltjes, aerosolen genoemd, de lucht in. En ze bevatten zowel bacteriën als virussen.

Hoeveel micro-organismen de pot uit vliegen en hoe ver ze zich verspreiden hangt af van het gehalte aan bacteriën en virussen in de urine en ontlasting. Ook de vorm van het toilet en de kracht van de doorspoeling spelen een rol.

Bacteriën slaan neer op je tandenborstel

Uit metingen van aerosolen blijkt dat ze tot 2 meter de lucht in kunnen vliegen en zich flink verspreiden. Zo kunnen de micro-organismen op elk oppervlak in de badkamer terechtkomen – van het handdoekenrek tot je tandenborstel.

Toilet doortrekken, deeltjes, virussen en bacteriën

Hogesnelheidscamera’s hebben het vuurwerk vastgelegd van de piepkleine deeltjes die het toilet uit vliegen.

© Ritzau Scanpix

Vliegende poepbacteriën en -virussen zijn niet alleen naar om aan te denken, maar ook een potentieel gevaar voor de gezondheid. Gelukkig kun je het aantal micro-organismen makkelijk verminderen.

Om te voorkomen dat bacteriën uit de toiletpot ontsnappen, doe je de wc-bril dicht voordat je doortrekt. Zo verminder je de verspreiding van aerosolen.

De toiletbril kan micro-organismen echter niet helemaal uitbannen, want aerosolen kunnen door de kieren ontsnappen. Daarom moet je ook goed ventileren.