Shutterstock

Hoe vaak liegen we?

Ik betrap mijn vrienden vaak op een leugen – en mezelf eigenlijk ook. Maar hoe vaak liegen we, en met welk doel?

We liegen verschillende keren per dag omdat we het gewoon niet kunnen laten.

In een Amerikaanse studie uit 2021 gaven 632 deelnemers dagelijks hun leugens door, wat neerkwam op 116.366 leugens over een periode van 91 dagen.

Zo bleek dat veruit de meeste mensen matig liegen en dat een kleine groep met leugens om zich heen slaat.

Circa 75 procent van de deelnemers vertelde nul tot twee leugens per dag, terwijl de grootste leugenaars meer dan 15 keer per dag de waarheid geweld aandeden. Slechts 1 procent van de deelnemers loog vrijwel nooit.

Leugens om bestwil overheersen

De studie ontdekte dat er veel redenen zijn om te liegen – bijvoorbeeld om mensen te ontlopen, om indruk te maken of om iemand op de hak te nemen.

Bijna 90 procent van de onwaarheden waren leugentjes om bestwil, waarbij de proefpersonen deden alsof ze een cadeau of gebaar mooi vonden.

De waarheid over onze leugens

Een studie uit 2021 onthult waarom we liegen, hoe vaak we liegen en tegen wie we liegen.

© Shutterstock

1. We liegen om mensen te ontlopen

21 procent van alle leugens wordt verteld om bepaalde mensen te vermijden, bijvoorbeeld door te zeggen dat we het te druk hebben om af te spreken. 20 procent van de leugens maakt deel uit van een grap, en 13 procent moet indruk maken.

© Shutterstock

2. We liegen twee keer per dag

Veruit de meeste mensen (75 procent) liegt hooguit twee keer per dag. Het andere uiterste is een groep van 1 procent die wat losser omgaat met de waarheid en 15 keer per dag liegt.

© Shutterstock

3. We liegen tegen onze naasten

51 procent van alle leugens wordt verteld aan vrienden, terwijl familie goed is voor 21 procent van onze onwaarheden. Slechts 8,5 procent van de leugens is gericht tegen vage bekenden.

De meest paradoxale reden om te liegen werd ontdekt in een Israëlisch/Amerikaans onderzoek uit 2020.

De onderzoekers merkten dat mensen die extreem positieve resultaten behalen – bijvoorbeeld een student met alleen tienen op zijn diploma – geneigd zijn hun prestaties wat neer te halen om geloofwaardiger over te komen.

De behoefte om als een eerlijke persoon beschouwd te worden is dus belangrijker dan werkelijk eerlijk te zijn.