VOISIN/PHANIE/SPL

Hoe ontstonden de bloedgroepen?

Een internationaal team van onderzoekers heeft de genen achter de ABO-bloedgroepen geanalyseerd en ontdekt waar ze vandaan komen.

Het zogeheten AB0-bloedgroepensysteem is zeker 20 miljoen jaar terug ontstaan bij een gemeenschappelijke stamvader van mens en aap.

Een internationaal onderzoeksteam van onder meer de universiteit van Chicago bekeek de genen die de bloedgroep bepalen bij mensen, chimpansees, gorilla’s en andere primaten.

Zo bleek dat apen hetzelfde bloedgroepensysteem hebben als wij, en dat onze bloedgroepen al bestonden bij de laatste gemeenschappelijke voorvader, een lang geleden uitgestorven aap.

De verdeling van bloedgroepen verschilt per regio. Zo’n 41 procent van de wereldbevolking heeft bloedgroep 0, terwijl AB het zeldzaamst is.

Zelfs in Korea, waar AB het meest voorkomt, heeft slechts 9 procent van de mensen deze bloedgroep.

Het ABO-bloedgroepensysteem maakt onderscheid tussen vier bloedgroepen: A, B, AB en O. Bij de mens komt bloedgroep O het meest voor. Circa 41 procent van de wereldbevolking heeft die bloedgroep. Zo’n 29 procent heeft bloedgroep A en ongeveer 23 procent bloedgroep B. Slechts circa 6 procent van de wereldbevolking heeft AB.

© Shutterstock