Hoe ontstaat hoofdpijn?

Als de hersenen geen pijnreceptoren hebben, hoe kun je dan hoofdpijn krijgen? En waarom doet het dan zo’n pijn?

© Shutterstock

Elke dag heeft circa 16 procent van de wereldbevolking hoofdpijn. De meest voorkomende vorm is spanningshoofdpijn, een kleiner percentage heeft last van migraine of clusterhoofdpijn.

Al voelen we de pijn in ons hoofd, het zijn niet de hersenen zelf die pijn doen, want die hebben geen pijnreceptoren.

Spanningshoofdpijn heeft vaak te maken met stress en ontstaat elders in het lichaam. Stress kan spanning veroorzaken in de schouders, nek en kaak, die zich vervolgens verspreidt naar de spieren in het gezicht en het voorhoofd.

De spieren zijn verbonden met zenuwen die de spanning detecteren. Die sturen het signaal vervolgens naar de hersenen, wat resulteert in het drukkende en vervelende gevoel dat we kennen als hoofdpijn.

Hoewel het lijkt alsof de pijn diep in de hersenen zit, ontstaat hij dus buiten de schedel.

Hoofdpijn kan erfelijk zijn

Stress is lang niet de enige factor die hoofdpijn kan veroorzaken.

Alcohol, uitdroging, verkoudheid, griep en overmatig beeldschermgebruik zijn andere triggers.

Naast spierspanning kunnen ook een slechte doorbloeding, erfelijke ziekten en een chemische onbalans een rol spelen bij het ontstaan van hoofdpijn.

Hoofdpijn begint met stress

Hoofdpijn kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, maar stress en de bijbehorende spierspanning komen het meest voor.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Stress leidt tot spanningen

Stress, zorgen en een slechte houding veroorzaken spierspanning in de schouders, nek en kaak. Deze spanning verspreidt zich naar de spieren in het gezicht en het voorhoofd.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Spanning triggert zenuwen

De gespannen spieren activeren pijnzenuwen die het pijnsignaal via het ruggenmerg naar de thalamus sturen. Dit hersengebied verwerkt de informatie.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Hersenen creëren hoofdpijn

Vanuit de thalamus gaat het signaal naar de somatosensorische cortex. In dit gebied in de hersenschors ontstaat de pijnsensatie die we kennen als hoofdpijn.