© Shutterstock

Hoe ontstaat de hik?

Hoe ontstaat de hik, en hoe lang kan de hik duren?

11 juli 2018

De hik ontstaat als het middenrif plotseling onwillekeurig samentrekt. Het middenrif is verbonden met de longen en helpt je ademhalen.

Als het middenrif samentrekt, trekt het aan de longen, die zich dan kunnen vullen met de lucht die je inademt. Omgekeerd helpt de ontspanning van het middenrif met de uitademing.

Strotklepje veroorzaakt hikgeluid

Bij een gewone ademhaling trekt het middenrif dus afwisselend samen en ontspant het. Maar soms trekt het middenrif spontaan onwillekeurig samen – een hik. Meteen na zo’n samentrekking sluit het zogeheten strotklepje in het strottenhoofd, waardoor het karakteristieke hikgeluid ontstaat.

Daarna verlopen de ademhaling en de bewegingen van het middenrif weer normaal, tot de volgende hik.

Jarenlang de hik

Meestal hik je 6 tot 60 keer per minuut. In verreweg de meeste gevallen gaat de hik vanzelf over, maar er zijn voorbeelden van mensen die jarenlang de hik hebben gehad.

Artsen kennen geen gegarandeerde methode om van de hik af te komen. Maar er floreren wel talloze huis-tuin-en-keukentips.

Gangbare adviezen zijn je adem inhouden, op de kop een glas water drinken of een lepel suiker eten. Wat werkt, verschilt sterk per persoon.

Duik diep in het lichaam

Met Wetenschap in Beeld leer je meer over verborgen zintuigen, elektrische signalen en miljoenen witte en rode bloedcellen die zich een slag in de rondte werken om jou in leven te houden.

Grijp nu je kans met deze mooie aanbieding: 12 nummers van Wetenschap in Beeld plus een dronecar t.w.v. € 69.

Voor slechts € 59,95. Klik HIER.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: