Hoe ontstaat de hik?

Hoe ontstaat de hik, en hoe lang kan de hik duren?

Shutterstock

De hik ontstaat als het middenrif plotseling onwillekeurig samentrekt. Het middenrif is verbonden met de longen en helpt je ademhalen.

Als het middenrif samentrekt, trekt het aan de longen, die zich dan kunnen vullen met de lucht die je inademt. Omgekeerd helpt de ontspanning van het middenrif met de uitademing.

Strotklepje veroorzaakt hikgeluid

Bij een gewone ademhaling trekt het middenrif dus afwisselend samen en ontspant het. Maar soms trekt het middenrif spontaan onwillekeurig samen – een hik. Meteen na zo’n samentrekking sluit het zogeheten strotklepje in het strottenhoofd, waardoor het karakteristieke hikgeluid ontstaat.

Daarna verlopen de ademhaling en de bewegingen van het middenrif weer normaal, tot de volgende hik.

Jarenlang de hik

Meestal hik je 6 tot 60 keer per minuut. In verreweg de meeste gevallen gaat de hik vanzelf over, maar er zijn voorbeelden van mensen die jarenlang de hik hebben gehad.

Artsen kennen geen gegarandeerde methode om van de hik af te komen. Maar er floreren wel talloze huis-tuin-en-keukentips.

Gangbare adviezen zijn je adem inhouden, op de kop een glas water drinken of een lepel suiker eten. Wat werkt, verschilt sterk per persoon.

Lees ook:

Virussen treffen mannen het hardst
Ziektes

Virussen treffen mannen het hardst

2 minuten
Monkey drawing
Ziektes

Zo gaat de besmetting over van dier op mens

0 minuten
Mens

Wetenschapper zet enorme tranenbank op

0 minuten
Meest populair

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!