Shutterstock

Hoe klinkt de perfecte wekker?

Ik haat het geluid van mijn wekker. Is er een betere, mildere manier om gewekt te worden?

Het helse geluid van de wekker haalt je genadeloos uit dromenland en laat je achter als een gehavende bokser die rust nodig heeft.

En dat is volkomen begrijpelijk. De overgang van diepe slaap naar waken wordt geregeld door allerlei complexe hersenprocessen. Dat is te zien aan de bloedsomloop in de hersenen en de veranderende activiteit van signaalstoffen.

Hersengebieden die betrokken zijn bij concentratie en alertheid, hebben langer nodig om op gang te komen dan gebieden die onze bewegingen aansturen.

We kunnen dus best uit bed komen terwijl ons hoofd nog stationair draait.

Om je slaap van je af te schudden, kun je je toevlucht nemen tot koffie of lichaamsbeweging, maar de juiste wekker kan ook helpen.

Onderzoekers zijn het perfecte wekkergeluid om het ochtendbrein aan de praat te krijgen op het spoor.

De belangrijkste eigenschap van de wekker is dat hij melodieus is. Volgens een Australisch onderzoek uit 2020 zijn mensen die net uit bed komen minder slaperig als ze gewekt worden door een melodie in plaats van een standaard wekalarm.

Proeven met kinderen tonen verder aan dat ze beter gewekt worden door lagere tonen van 500 Hz dan tonen van 2000 Hz. En waarschijnlijk geldt dit ook voor volwassenen.

Het beste volume voor je wekker hangt af van je leeftijd. Jonge mensen slapen dieper dan ouderen en kunnen 20 decibel luider nodig hebben.

Luister wat onderzoekers de perfecte wekker vinden in de videoclip