Shutterstock
Computermuis

Hoe je je muis gebruikt, verraadt je stressniveau

Je bewegingen met de muis en je werk aan het toetsenbord kunnen veel meer zeggen over je stressniveau dan je hartslag, volgens een onderzoek.

Iedereen kent wel het gevoel van een stressmoment, zoals voor een examen of een belangrijke deadline, wanneer je hart wat sneller gaat kloppen en je handen een beetje trillen.

Maar bij veel mensen kan die kortdurende en gunstige stress, die je helpt presteren, omslaan in een langdurige, slopende toestand met grote gevolgen voor de gezondheid.

Daarom is het belangrijk om werkgerelateerde stress zo vroeg mogelijk op te sporen. En nu heeft een groep onderzoekers uit Zwitserland een verrassende nieuwe methode gevonden.

Met behulp van machine learning maakten onderzoekers van het Swiss Federal Institute of Technology in Zürich een model dat laat zien hoe gestrest je bent – uitsluitend op basis van de manier waarop je je muis tijdens het werken beweegt.

‘De manier waarop je je toetsenbord gebruikt en je muis beweegt, lijkt een betere voorspeller van het stressniveau in een kantoorsetting dan je hartslag,’ zegt Mara Nägelin, wiskundige en een van de onderzoekers in een persbericht.

Proefpersonen verstoord

Als onderdeel van de studie observeerden de onderzoekers 90 deelnemers die op een zo realistisch mogelijke manier kantoortaken uitvoerden.

Ze konden bijvoorbeeld afspraken plannen of gegevens analyseren.

Ondertussen maten en registreerden de onderzoekers de bewegingen van de deelnemers met de muis en het toetsenbord, evenals hun hartslag. Ze vroegen ook geregeld hoe gestrest de proefpersonen zich voelden tijdens het experiment.

Een deel van de deelnemers mocht ongestoord werken, terwijl anderen ook moesten deelnemen aan een evaluatiegesprek. De helft werd ook herhaaldelijk onderbroken met verschillende chatberichten.

Vaker en minder nauwkeurig

De onderzoekers ontdekten dat deelnemers die zich gestrest voelden, de muis ook anders bewogen dan degenen die ontspannen waren.

‘Mensen die gestrest zijn, bewegen de muiscursor vaker en minder nauwkeurig, en leggen langere afstanden af op het scherm. Degenen die ontspannen zijn, nemen juist een kortere, directere route naar hun bestemming en nemen daar ook meer tijd voor,’ legt Mara Nägelin uit.

post-its
© Shutterstock

Stress maakt je oud

Daarnaast viel het de onderzoekers op dat de gestreste deelnemers meer fouten maakten bij het typen op het toetsenbord en de neiging hadden veel korte pauzes te nemen. De ontspannen deelnemers namen veel minder pauzes bij het typen op het toetsenbord. Hun pauzes waren wel langer.

Mara Nägelin en haar collega’s testen hun model nu op Zwitserse werknemers die toestemming hebben gegeven voor een app om hun muis- en toetsenbordbewegingen samen met hun hartslag te registreren.

De bescherming van werknemersgegevens moet echter nog worden afgerond voordat de onderzoekers de technologie kunnen uitrollen.

‘We willen werknemers helpen stress vroegtijdig op te sporen – niet een controle-instrument voor organisaties creëren,’ zegt psychologe Jasmine Kerr, die ook betrokken was bij het onderzoek.