Met het woord ‘zon’ volgt meestal een waarschuwing om er niet te veel van te genieten. Maar zonlicht laat ook een stoot chemie vrijkomen die een wondermiddel kan zijn voor je mentale gezondheid – de hele winter lang.
Dat je winterhumeur verband houdt met de dosis zon die je in de zomer krijgt, is een ontdekking die pas in de 21e eeuw is gedaan.
Het verband is complex en nog niet geheel onderzocht, maar twee hoofdrolspelers zijn een hormoon en een vitamine die, zowel samen als afzonderlijk, je winterhumeur helpen opkrikken.
Het licht van de brandende gasbol waar onze planeet omheen draait, beïnvloedt rechtstreeks je slaap, geheugen, alertheid en stemming door de neurotransmitter serotonine in de hersenen te triggeren.
Tegelijkertijd zorgen zonnestralen voor de aanmaak van vitamine D in je huid – en die combinatie zou wel eens de sleutel kunnen zijn om winterdepressies op afstand te houden.
Lichaam produceert wondervitamine zelf
Vitamine D is een soort natuurlijke steroïde die allerlei functies in het lichaam vervult, zoals het stimuleren van het immuunsysteem en het versterken van het geheugen.
Uit onderzoeken blijkt dat een tekort aan vitamine D tot depressie kan leiden.
Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, maakt ze zelf vitamine D aan. De UV-B-straling uit het licht dringt de huid binnen, breekt een type vet af (7-dehydrocholesterol) en zet het om in vitamine D3.