Shutterstock

Zo hallucineer je zonder drugs

Een stukje wit papier en wat ruis van de tv is genoeg om je hersenen op een trip te sturen. Als je de normale zintuiglijke indrukken wegneemt, gaat je brein zelf hard aan de slag om kunstmatig beeld en geluid te produceren.

Kleuren, dinosaurussen, vuurwerk, kwallen en meeuwengekrijs.

Dat zijn nog maar een paar van de ervaringen die je kunt hebben als je een paar simpele aanwijzingen volgt met dingen die je in huis hebt. Zo liet het YouTubekanaal Scram School zien.

1. Dit heb je nodig

Het experiment maakt je zonder een spoortje drugs aan het hallucineren door je zintuiglijke indrukken gedeeltelijk weg te nemen.

Je hebt alleen heel gewone dingen nodig, die de meeste mensen wel in huis hebben:

  • Een vel dun, wit printerpapier

  • Watten

  • Elastiekjes of touwtjes

  • Een schaar, plakband en een nietmachine

  • Een YouTube-video met tv-ruis

  • Een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon

Knip een slaapmasker uit het witte papier en zorg er met behulp van de elastiekjes of touwtjes, het plakband of de nietmachine voor dat het voor je ogen blijft zitten. Als er nog licht langs de randen komt, kun je er watten tussen proppen.

Zet de hoofdtelefoon op, ga er goed voor zitten en luister alleen naar de ruis. In de video hierboven staan meer aanwijzingen.

Na 10 tot 30 minuten zullen je hersenen – als ze niet heel erg afwijkend zijn – reageren en hallucinaties gaan produceren.

2. Dit gebeurt er

Je hersenen reageren op de zintuiglijke indrukken door kleuren en figuren te produceren, want ze zoeken naar een patroon in de ongestructureerde prikkels.

In de wetenschap wordt dit het Ganzfeldeffect genoemd: als het brein geen visuele signalen ontvangt en de enige zintuiglijke indruk bijvoorbeeld tv-ruis is, versterkt het die ruis in een poging om nieuwe visuele signalen te vinden.

En dat kan tot spectaculaire hallucinaties leiden in de vorm van harde geluiden en kleurrijke beelden.