Shutterstock/whitehoune
Hjerneceller

Zetel van de vrije wil is gevonden

Wetenschappers hebben achterhaald dat twee hersengebieden bepalend zijn voor de ervaring dat we een vrije wil hebben.

Twee gebieden in de hersenen zijn samen voor onze vrije wil verantwoordelijk, blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappelijk gezien is de vrije wil het samenspel tussen bedoelingen en handelingen.

Wanneer je een handeling uitvoert, is daarvoor nodig dat je besluit de handeling te doen en dat je je ervan bewust bent dat jíj hem verricht.

Twee hersengebieden staan centraal

Een team van het Beth Israel Deaconess Medical Center in de VS onderzocht twee groepen mensen met een hersenaandoening.

De ene groep bestond uit 28 mensen met akinetisch mutisme, dat ertoe leidt dat de wil om te praten en bewegen verdwijnt. In de andere groep zaten 50 alien-handsyndroompatiënten, voor wie het lijkt of hun ledematen buiten hun wil om bewegen.

Beide aandoeningen worden veroorzaakt door fysieke schade in de hersenen. Toen deze schade in kaart gebracht werd, bleek dat de aandoeningen netwerken van hersencellen troffen die in verbinding stonden met twee hersengebieden.

Den fri vilje sidder i hjernens anterior cingulate cortex og precuneus cortex.

Wetenschappers hebben achterhaald dat de ervaring van de vrije wil te vinden is in twee hersengebieden: de cortex cingularis anterior (geel gebied links) en de precuneus cortex (geel gebied rechts).

© Shutterstock

Bij patiënten met akinetisch mutisme was dat de cortex cingularis anterior en bij patiënten met alien-handsyndroom de precuneus.

Zodoende hebben de onderzoekers twee hersengebieden geïdentificeerd die cruciaal zijn voor onze ervaring van een vrije wil.