Hersenen

Winkels kruipen in je brein en manipuleren je gedachten waar je bij staat.

© Shutterstock
Mens - Hersenen

Winkels misleiden je brein

De bedrijven spelen onder één hoedje met je onderbewustzijn en laten je dingen kopen die je helemaal niet nodig hebt.

Slecht aanbod maakt de keuze gemakkelijk

Uit proeven blijkt dat winkels je makkelijk een vrij duur product kunnen laten kopen als ze er een ‘lokmodel’ naast zetten. Dit lokmodel moet van slechtere kwaliteit zijn of minder functies hebben dan het aan te smeren product, en minstens net zo duur zijn.

Het lokmodel maakt de keuze zo gemakkelijk dat het verstandige centrum van de hersenen, ACC, omzeild wordt wanneer de keuze gemaakt moet worden. De insula neemt het over:
een hersengebied dat betrokken is bij het nemen van intuïtieve beslissingen.

Snoep doet je de prijs vergeten

Onderzoekers hebben aangetoond dat het besluit om iets te kopen afhangt van wat we het eerst zien: het product zelf of de prijs.

We kopen meer van een dagelijks product als tandpasta als we eerst de prijs zien, maar van een luxeartikel als chocola lopen we meer als we eerst het product zien.

Bij tandpasta zal de aanschaf namelijk niet worden beïnvloed door je gevoel, terwijl je bij het zien van chocola zo blij kunt worden dat je de prijs compleet negeert.

Weinig koekjes zijn meer waard dan veel

Je moet ze eigenlijk niet nemen, maar je zwicht toch weer. Onderzoekers hebben ontdekt dat een koekje veel verleidelijker is als het zich in een bijna lege pot bevindt dan wanneer het met veel meer koekjes in de pot zit.

Door de schaarste ben je namelijk bang dat je je koekje misloopt, en dit gevoel wint het vaak van de argumenten die je verstand kan verzinnen. Winkels maken dankbaar gebruik van je zwakte door te doen alsof ze nog maar weinig van een product hebben.

Lees ook:

Hersenen

Nieuw onderzoek: linkshandigen zijn beter in wiskunde

1 minuut
Hersenen

Je brein is het beste medicijn tegen pijn

8 minuten
orgasme topbillede
Seks

6 dingen die je niet wist over orgasmen

5 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!