Shutterstock
Hersenen

Winkels misleiden je brein

De bedrijven spelen onder één hoedje met je onderbewustzijn en laten je dingen kopen die je helemaal niet nodig hebt.

Hogere prijs maakt goedkope wijn beter

Onderzoekers van de universiteit van Bazel ontdekten dat goedkope wijn beter smaakt als de prijs wordt verhoogd. Dat staat in een nieuw verslag.

Op een feestje op de campus richtten de Zwitserse onderzoekers een wijnwinkel in, waar argeloze proefpersonen een wijnproeverij werd aangeboden.

De gasten proefden twee keer dezelfde drie wijnen. De ene keer kregen ze de prijzen te horen, de andere keer niet.

Er gebeurde niets met de wijnbeleving toen de onderzoekers de dure wijn lager prijsden – hij smaakte nog steeds goed.

Maar toen de goedkoopste wijn voor vier keer de werkelijke prijs werd gepresenteerd, vonden de gasten hem aanzienlijk lekkerder.

Wijnglas met geld en wijn

Als je goedkope wijn duurder maakt, smaakt hij lekkerder.

© Shutterstock

De proevers beoordeelden de wijnen op:

  1. hoe intens ze smaakten
  2. hoe lekker ze waren

Een paar keer veranderden de onderzoekers de prijs van de duurste en de goedkoopste wijn.

De intensiteit van de wijn veranderde niet met de prijs. De duurdere wijnen hadden over het algemeen een intensere smaak.

Slecht aanbod maakt de keuze gemakkelijk

In de supermarkt winnen intuïtieve besluiten het soms van het gezond verstand

Als het lokmodel werkt, schakelt het je verstandscentrum, het ACC, uit. Daardoor neem je de beslissing waarvan de winkel graag wil dat je die neemt.

© Shutterstock

Uit proeven blijkt dat winkels je makkelijk een vrij duur product kunnen laten kopen als ze er een ‘lokmodel’ naast zetten. Dit lokmodel moet van slechtere kwaliteit zijn of minder functies hebben dan het aan te smeren product, en minstens net zo duur zijn.

Het lokmodel maakt de keuze zo gemakkelijk dat het verstandige centrum van de hersenen, ACC, omzeild wordt wanneer de keuze gemaakt moet worden. De insula neemt het over:
een hersengebied dat betrokken is bij het nemen van intuïtieve beslissingen.

Snoep doet je de prijs vergeten

Onderzoekers hebben aangetoond dat het besluit om iets te kopen afhangt van wat we het eerst zien: het product zelf of de prijs.

We kopen meer van een dagelijks product als tandpasta als we eerst de prijs zien, maar van een luxeartikel als chocola lopen we meer als we eerst het product zien.

Bij tandpasta zal de aanschaf namelijk niet worden beïnvloed door je gevoel, terwijl je bij het zien van chocola zo blij kunt worden dat je de prijs compleet negeert.

Weinig koekjes zijn meer waard dan veel

Mensen zijn eerder geneigd iets te kopen als er nog maar weinig van is.

Mensen zijn eerder geneigd iets te kopen als er nog maar weinig van is.

© Shutterstock

Je moet ze eigenlijk niet nemen, maar je zwicht toch weer. Onderzoekers hebben ontdekt dat een koekje veel verleidelijker is als het zich in een bijna lege pot bevindt dan wanneer het met veel meer koekjes in de pot zit.

Door de schaarste ben je namelijk bang dat je je koekje misloopt, en dit gevoel wint het vaak van de argumenten die je verstand kan verzinnen. Winkels maken dankbaar gebruik van je zwakte door te doen alsof ze nog maar weinig van een product hebben.