Wetenschappers willen je brein met internet verbinden

Ga lekker zitten, sluit je ogen en ga online. Wetenschappers zijn druk bezig honderdduizenden verbindingen te maken tussen de hersenen en een computer, zodat je op het net kunt surfen zonder een vinger op te tillen.

Hersenprothese

Wetenschappers hebben een flexibel net van elektroden ontwikkeld dat in de hersenen geïnjecteerd kan worden en de hersencellen met een computer kan verbinden.

© Lieber Research Group/Harvard University

Je hersenen krijgen een upgrade. Wetenschappers werken aan een zogeheten neuroprothese, die je hersenen met een computer moet verbinden, waardoor je slimmer wordt.

De elektroden van de prothese vangen de hersensignalen op, waarmee de computer je gedachten kan analyseren. Vervolgens stuurt de prothese een deel van de oneindige kennis van het internet rechtstreeks naar je brein met behulp van elektrische impulsen.

Er worden miljoenen besteed aan de ontwikkeling van neuroprothesen, en de wetenschappers hopen binnenkort een miljoen verbindingen tot stand te kunnen brengen tussen de hersenen en een computer.

Wetenschappers injecteren net in de hersenen

Wetenschappers van de Harvard University in de VS zijn goed op weg met de ontwikkeling van een nieuwe neuroprothese. Die bestaat uit een net met elektroden dat zo flexibel is dat het via een slechts 0,1 mm brede naald in de hersenen geïnjecteerd kan worden. In de hersenen vouwt het net zich uit en nestelt het zich rond de hersencellen.

Onlangs zijn met een net met 128 elektroden de hersensignalen bij muizen gemeten, en uit andere proeven is gebleken dat er bij één muis meerdere netten op verschillende plaatsen in de hersenen ingebracht kunnen worden.

Neuroprothesen zijn over 10 jaar algemeen

Deze techniek is geen verre toekomstmuziek. Met eenvoudige prothesen met een paar honderd elektroden kunnen mensen die een arm of been missen al op dit moment robotledematen aansturen.

En volgens sommige hersenwetenschappers zijn prothesen die onze zintuigen en ons geheugen ondersteunen over zo’n 10 jaar al algemeen, terwijl technologieën die de hersenen met het internet kunnen verbinden of telepathische communicatie mogelijk maken over 20 tot 50 jaar werkelijkheid kunnen worden.

Test je IQ hier:

De IQ-test van Wetenschap in Beeld is een van de meest nauwkeurige en wetenschappelijk verantwoorde die op internet te vinden zijn. De test is ontwikkeld op basis van de universeel erkende WAIS-III (Wechsler Adult Intelligence Scale III).
Beter kun je je IQ zelf niet meten.