Vanessa Siffredi

We kunnen zonder hersenbalk

De twee hersenhelften kunnen met elkaar praten, ook al ontbreekt de centrale verbinding.

Nieuwe studies tonen aan dat kinderen die zonder hersenbalk tussen de hersenhelften worden geboren, een normale hersenwerking kunnen ontwikkelen.

Onderzoekers van de universiteit van Genève in Zwitserland vergeleken aan de hand van scans de hersenfunctie van 29 gezonde kinderen en 20 kinderen geboren met AgCC: zonder hersenbalk.

De hersenbalk (geel) maakt deel uit van de zogeheten witte stof. Die bestaat uit zenuwverbindingen die verschillende delen van de hersenschors met elkaar in contact brengen.

© Shutterstock

Bij sommige kinderen leidt de aandoening tot verminderde mentale vermogens, maar 75 procent heeft een normaal intelligentieniveau.

Uit de hersenscans bleek dat de kinderen zonder hersenbalk extra verbindingen vormden in elk van de twee hersenhelften. En verrassend genoeg bleken de twee helften ook samen te werken, ook al ontbrak de hersenbalk.

Normaal regelt de hersenbalk het contact tussen de twee hersenhelften (l). Kinderen die zonder hersenbalk (r) worden geboren, vormen in plaats daarvan extra verbindingen in de twee helften.

© Vanessa Siffredi

Volgens de onderzoekers vormen de kinderen alternatieve signaalroutes dwars door de hersenen. Samen met de extra verbindingen in elke hersenhelft compenseert dit de ontbrekende hersenbalk.

Belangrijke kennis voor zwangeren

Op een echo is te zien of een foetus de hersenbalk mist, en vandaag de dag is dat voor sommige aanstaande ouders een reden om de zwangerschap te beëindigen.

De onderzoekers hopen dat met een hersenscan van de foetus in de toekomst kan worden bepaald of de hersenen de compenserende verbindingen vormen, zodat de ouders een betere basis hebben om de lastige beslissing te nemen.