hjernerystelse football

Wat is een hersenschudding?

Ieder jaar wordt bij circa 85.000 Nederlanders de diagnose 'licht traumatisch hersenletsel' gesteld – oftewel een hersenschudding. Een hersenschudding is meestal ongevaarlijk, maar als je er vaker een oploopt, kan dat ernstige gevolgen hebben.

6 februari 2018 door Morten Kjerside Poulsen

Wat is een hersenschudding?

Een hersenschudding is een overbelasting van de zenuwcellen in de hersenen als gevolg van een harde klap tegen het hoofd. Door deze klap worden de hersenen tegen de binnenkant van de schedel gedrukt, waardoor de zenuwcellen beschadigd raken. Bovendien kunnen er bloedvaten knappen.

Een hersenschudding slaat twee keer toe:

Doordat de hersenen heen en weer worden geschud, ontstaat er vaak letsel op twee plekken.

Wat voor letsel ontstaat er bij een hersenschudding?

Een hersenschudding verstoort de balans tussen de ionen, signaalmoleculen en voedingsstoffen die de biochemische processen in onze hersenen regelen. Dit veroorzaakt een soort energietekort dat de stofwisseling in de hersenen platlegt en neuronen doodt.

Is een hersenschudding gevaarlijk?

Een hersenschudding is in principe niet gevaarlijk. Maar als iemand regelmatig een hersenschudding oploopt, kan dat ernstige gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld de ziekte CTE veroorzaken. Bij een hersenschudding gaan neuronen kapot, waardoor het tau-eiwit vrijkomt. Dit eiwit klontert samen en doodt steeds meer neuronen, waardoor een negatieve spiraal ontstaat. CTE lijkt zodoende sterk op alzheimer, een ziekte die de hersencellen beschadigt en ernstige dementie veroorzaakt.

Wie lopen het meeste risico op een hersenschudding?

Met name jonge mannen lopen het risico een hersenschudding te krijgen. Zij staan namelijk bovenaan in de statistieken over ongelukken. Het gaat dan met name om verkeersongelukken, geweld of valpartijen met een skateboard of fiets. Daarnaast hebben mensen die contactsporten beoefenen, bijvoorbeeld American football en ijshockey, een grote kans op hersenschuddingen.

VERKEN HET LICHAAM met een abonnement op Wetenschap in Beeld

20% van alle hersenschuddingen wordt veroorzaakt door contactsporten.

Wat zijn de symptomen van een hersenschudding?

Geheugenverlies, bijvoorbeeld geen herinneringen hebben aan het ongeval zelf, is vaak een teken dat je last hebt van een hersenschudding. Ook misselijkheid en braken direct na het ongeval behoren tot de symptomen. De eerste weken na het ongeval kun je last krijgen van concentratieproblemen, vermoeidheid, gezichtsstoornissen en duizeligheid.

Onderzoekers gaan de strijd aan met hersenschuddingen en CTE

Duizenden American footballspelers hebben vanwege herhaalde hersenschuddingen last gekregen van een verminderde intelligentie of een gebrek aan strategisch denkvermogen. Maar hun toekomst ziet er nu een stuk rooskleuriger uit. Onderzoekers kunnen de chronische ziekte CTE namelijk genezen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: