Shutterstock

Verborgen cellen verlenen eerste hulp aan hersenen

Hersenletsel brengt hulpcellen in staat van paraatheid, weten onderzoekers nu pas. De ontdekking is een slimme sluiproute naar je hersenen.

Wanneer onze hersenen worden getroffen door letsel of een ontsteking, treedt ons immuunsysteem in werking.

De witte bloedlichaampjes die de hersenen te hulp snelllen, worden aangemaakt in het beenmerg, en tot voor kort dachten de onderzoekers dat ze via de bloedsomloop mee stroomden naar de hersenen.

Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat de hulptroepen veel dichter bij de hersenen zitten: ze vertrekken uit het beenmerg dat in de schedel zit.

Sluiproute in je schedel

De ontdekking werd gedaan door een onderzoeksteam van Harvard Medical School in de VS. De wetenschappers brachten een kleurstof aan in het beenmerg van de poten en de schedel van muizen. Daarna werd de muizen een licht hersenletsel toegebracht.

Uit de experimenten bleek dat de meeste immuuncellen vanuit de schedel naar de aangetaste plek in de hersenen vertrokken, en dat ze een rechtstreekse route namen en dus niet eerst in de bloedsomloop terechtkwamen.

Op scans van de binnenkant van de schedels zijn enkele 22 micrometer grote gaatjes te zien die de witte bloedlichaampjes erdoor laten.

© G. Wojtkiewicz, Center for Systems Biology, mgh

Immuuncellen komen razendsnel bij het hersenletsel via kanaaltjes in het beenmerg van de schedel.

  • ROOD
    Minuscuul kanaaltje

  • GEEL
    Schedel

  • GROEN
    Hersenvlies

Scans van menselijke schedels wezen vervolgens uit dat wij ook zulke kanaaltjes hebben. Bij ons zijn de gaatjes 77 micrometer groot. Volgens de wetenschappers spelen die bij ons dezelfde rol als bij de muizen.

De nieuwe ontdekking kan leiden tot nieuwe methoden om medicijnen sneller in de hersenen te laten belanden.